Najnovije

SRBIJI ĆE SVANUTI AKO SE TRAMP I PUTIN DOGOVORE: Šta kažu analitičari o novom predsedniku SAD

Pobeda Donalda Trampa na izborima u SAD iznenadila je ceo svet i po tvrdnji političkih analitičara malo ko sada može sa sigurnošću da kaže koji će biti njegovi prvi potezi.

Putin i Tramp (Foto: kremlin.ru/ flickr.com)

Profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković ističe da je sada najbitnije videti da li će Donald Tramp zaista napraviti zaokret u odnosima SAD i Rusije kao što je najavljivao u kampanji.
- Ne treba očekivati značajne promene u politici prema Srbiji. Balkan odavno nije prioritet u spoljnoj politici SAD, a ne treba sumnjati da će se nastaviti insistiranje na evropskim integracijama, ulasku u NATO i rešavanju problema Kosova. Za Srbiju bi bilo odlično da zaista dođe do normalizacije odnosa SAD i Rusije jer bi nam to otvorilo nove mogućnosti. Verovatno bi popustio pritisak prema našoj zemlji da se striktno opredelimo za Zapad ili Rusiju - objašnjava Stojiljković za portal SrbijaDanas.com.
On naglašava da predsednik SAD ima široka ovlašćenja, ali da nije jedini koji vodi spoljnu politiku SAD.
- Američki birači su poručili da hoće promenu, a tek ćemo videti da li će biti promena u spoljnoj politici Amerike. Predsednik je glavni, ali politiku vodi kompletna administracija - upozorava Stojiljković.
Da je za Srbiju sada najvažnije šta će se dogoditi na relaciji između Vašingtona i Moskve smatra i producent Rojtersa Jakša Šćekić.
- Mislim da je Srbija i ceo ovaj region daleko od radara spoljnje politike Amerike. Srbija konkretno može imati neke benefite samo u slučaju poboljšanja odnosa između Vašingtona i Moskve. Setite se da je Tramp izjavljivao da želi da se sastane sa Putinom i pre predsedničkih izbora u SAD. Taj susret bi bio ineteresantan za ceo svet, a još interesantniji za Srbiju - tvrdi Šćekić.
Politički analitičar Dušan Janjić upozorava da treba biti oprezan sa slavljem zbog pobede Trampa jer on neće biti potpuno samostalan u odlučivanju.
- Ne očekujem promene u vezi sa politikom prema SrbijI, ali ni u regionu. Setite se da su Republikanci bili na vlasti u Americi u vreme kada se raspadala Jugoslavija početkom devedesetih, pa šta smo imali tada - naglašava Janjić. Izvor: Mediji

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA