Najnovije

TRAMP ODIGRAVA POTEZ ZA PUTINA: Crna Gora ipak neće u NATO?

Dolazak administracije Donalda Trampa na čelo SAD mogao bi da utiče na odlaganje procesa pristupanja Crne Gore NATO-u, piše vašingtonski “Rol Kol“.

Donald Tramp (Foto: Sinhua)

Kako se navodi, odgovoran za to bi mogao da bude predsednik Komiteta za spoljne poslove Bob Korker, kome se ne sviđa ideja o još jednoj balkanskoj državi u paktu.
Rezoluciju kojom bi se Vašington saglasio sa članstvom nekadašnje jugoslovenske države u Alijansi treba da potpiše Komitet, ali nije izvesno da li i kada će se to dogoditi. 
Moguće prolongiranje odluke SAD objasnio je član Komiteta iz Demokratske stranke Bendžamin Kardin, koji ističe da će od republikanaca zavisiti konačan odgovor. 
- Pristupanje Crne Gore NATO ne treba da bude kontroverzno. Imamo vremena da to uradimo u ovom sazivu, a ako to ne učinimo, odigraćemo potez za Vladimira Putina. Putin je uradio sve da poremeti izbore u Crnoj Gori kako bi zaustavio širenje NATO - naveo je Kardin. 
On je ovu izjavu za „Rol Kol“ dao istog dana kada je Korker posetio "Trampovu kulu“, sedište biznisa Donalda Trampa, novoizabranog američkog predsednika, koji je, kako navodi vašingtonski list, izrazio želju za bližim odnosima sa Rusijom. 
Korker, republikanac iz Tenesija, bio je jedan od kandidata za poziciju državnog sekretara u Trampovoj administraciji. 
Ipak, republikanski senator DŽon Mekejn rekao je da on želi da se ratifikacija pristupanja Crne Gore NATO-u završi ove godine. 
- Nisam imao priliku da razgovaram sa Korkerom, ali se nadam da možemo delovati što pre - rekao je Mekejn. 
Demokratski senator Kris Kuns rekao je da ne zna razlog zbog kojeg Korker odlaže usvajanje protokola koji je odlazeći predsednik SAD Barak Obama dostavio Senatu. Vašingtonski list navodi da iz Korkerovog kabineta nisu dobili odgovor na pitanje zbog čega se proces odlaže. 
Navodi se i da su izvori iz Demokratske stranke označili Korkera kao osobu koja je direktno odgovorna za odlaganje, dodajući da je jedan od demokrata rekao da je Korker napustio sednicu na kojoj je trebalo da se razmatra protokol. 
Ovaj list navodi i da Trampov tim za tranziciju vlasti nije odgovorio da li će budući predsednik SAD podržati prijem Crne Gore u NATO pre nego on stupi na dužnost 20. januara, kao i da Bela kuća nije odgovorila da li su dali pristanak za odlaganje ratifikacije protokola.

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA