Najnovije

PUTIN DAJE SVE ZA SRBIJU: Lavrov najavio maksimalnu vojnu i ekonomsku pomoć, Moskva ima samo jedan uslov...

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov doputovao je u zvaničnu dvodnevnu posetu Srbiji i doneo poruku ruskog predsednika Vladimira Vladimiroviča Putina da naša država u svakom trenutku može da računa na maksimalnu moguću vojnu, političku i ekonomsku podršku Moskve.

Lavrov i Putin (Foto: RIA novosti)

Lavrov je vlastima u Beogradu preneo Putinov stav da Srbija kao "jedini verni ruski saveznik na Balkanu" zaslužuje punu podršku i pomoć. Jedino što Moskva očekuje od Srbije, tvrde upućeni, jeste da ne podlegnemo pritiscima Zapada i nikad ne uđemo u NATO pakt!

'Rusija u malom'

Ruski zvaničnik juče se sreo sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem - koji ga je dočekao na aerodromu "Nikola Tesla" - da bi potom imao odvojene susrete sa premijerom Aleksandrom Vučićem i predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.
Prema rečima naših sagovornika, Lavrov je poručio da Putin apsolutno nema nikakvih rezervi prema Srbiji.
- Lavrov je vlastima u Beogradu preneo poruku ruskog predsednika, koji bezrezervno podržava vašu zemlju i prema njoj nema nikakvih skrivenih namera ili interesa. Putin će dati sve što treba za Srbiju jer vašu zemlju doživljava kao najbližeg prijatelja i saveznika - prenosi izvor, visoko pozicionirani zvaničnik u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova. On kaže da Putin nema nikakvih skrivenih uslova za Srbiju:
- Jedino što zvanična Moskva očekuje jeste da Srbija ne podlegne pritiscima Zapada i ne uđe u zločinački NATO pakt. A to je nešto što se podrazumeva i što Srbija nikad neće uraditi...
Šef diplomatije Ivica Dačić naglašava da je dolazak Lavrova od izuzetnog političkog značaja za Srbe i Srbiju.
- Sergej Lavrov je jedan od najdražih gostiju u Srbiji. Ovo je još jedan korak dalje u razvoju odnosa dve zemlje... Između Srbije i Rusije nema nikakvih otvorenih pitanja. Rusija pridaje veliki značaj odnosima sa Srbijom, koji su veoma dobri, a karakteriše ih visok nivo međusobnog poverenja, prijateljstva i podrške kad je reč o najvažnijim političkim pitanjima na međunarodnoj političkoj sceni. Srbija nikad neće biti antiruska država i nikad i nipošto neće uvesti nikakve sankcije Rusiji - podvukao je Dačić i dodao da premijer Vučić putuje u Moskvu 21. decembra, a da se početkom sledeće godine očekuje poseta ruskog premijera Dmitrija Medvedeva.
Ministar rada Aleksandar Vulin kaže da je poseta Lavrova dokaz odlične spoljne politike naše države.
- Mi smo se izborili za poziciju neutralne zemlje koja je prijatelj i Istoka i Zapada. Srbija će nastaviti istim putem. Naš interes je da imamo najbolje moguće odnose sa Rusijom, kao što je naš interes i da imamo najbolje odnose sa EU - ističe Vulin.

Važne teme

Aleksandra Joksimović, direktorka Centra za spoljnu politiku, ocenjuje da Srbija i Rusija imaju svoje teme.
- Jedna od njih je stav Rusije u vezi sa Kosovom, odnosno to da ne namerava da prizna Kosovo i da će tu poziciju braniti u UN. Potencijalna tema jeste i ruski humanitarni centar u Nišu, što je direktno vezano za posetu ruskog premijera Dmitrija Medvedeva. Treća tema je pitanje vojne neutralnosti Srbije, koja je za Rusiju od veoma velikog značaja... - zaključuje Joksimovićeva.
Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA