Najnovije

JASNA PORUKA RUSIJI DA SE NE ŠALIMO: NATO raspoređuje trupe od Estonije do Rumunije!

NATO nema nameru da Rusiji u Istočnoj Evropi „ostavlja modrice“, ali ima obavezu da Moskvu odvrati od imeprijalizma – izjavio je DŽejms Taunsend.

NATO raspoređuje trupe od Estonije do Rumunije (Foto: Sinhua)

Ovaj pomoćnik zamenika šefa Pentagona, koji sigurno nije slučajno dao intervju Ouest-France, potvrdio je da će borbene jedinice zapadne vojne alijanse biti raspoređene od Estonije do Rumunije i da će biti u funkciji „obuzdavanja Rusije“.
Još je otkrio: da je odluka o takvom raspoređivanju trupa 2 sazrevala još od 2008-me godine“.
Taunsend je precizirao da ima u vidu konflikt između Rusije i Gruzije jer su u NATO već tada pojavila pitanja: šta Rusi smeraju? Navodno je ulazak Krima u sastav Rusije Amerikance samo dodatno ubedio da je „došlo vreme za pojačavanje vojnog prisustva u Evropi.
„Neophodno je bilo da Rusiji jasno pokažemo da se ne šalimo i da smo čvrsto rešeni da štitimo svoje saveznike. Zato u EU šaljemo prave borbene jedinice koje su spremne za borbe.“
U ovom kontekstu je izgovorio: „Moramo da odučimo Rusiju od bilo kakvog novog imperijalizma. Moskva je to shvatila i zato je počela da optužuje Zapad da započinje nove Hladni rat“.
Taunsend je naglasio da u Pentagonu smatraju da je sada pravo vreme da se Rusija prisili da „prestane sa zastrašivanjima, sajber-napadima i kampanjama dezinformisanja“. Kao da nije bilo agresija na Avganistan, Irak, Srbiju, Libiju, Sriju, Grenadu... Amerikanac je sebi dozvolio i da tvrdi da Rusija „izvozi nestabilnost u ruge zemlje“ i da je NATO  zato primoran da „prodemonstrira svoju moć u evropskim zemljama, sa namerom da pokaže odlučnost, bez ostavljanja modrica na Rusiji“. Taunsend je istupio i sa tvrdnjom da je „evropsko pitanje“ veoma važno i za novoizabranog predsednika SAD Donlda Trampa  i da zbog njega traži da zemlje EU povećaju svoje vojne budžete. Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA