Najnovije

VANDALIZAM "ŠARLI EBDOA" RAZBESNEO RUSIJU: Časopis ismejao tragediju u Crnom moru (FOTO)

PARIZ/MOSKVA - Francuski satirični časopis "Šarli ebdo" objavio je, u svom najnovijem broju, karikature na kojima je prikazana nesreća aviona ruskog Ministarstva odbrane koji se pre četiri dana srušio u Crno more pri čemu je poginulo 92 ljudi.

Hor "Aleksandrov" (Foto: RIA)

Mosvka je burno reagovala na karikature.
Na jednom crtežu je prikazan pad aviona, u kojem vođa orkestra izvodi ton "a", uz natpis "Repertoar horova Crvene armije se proširuje".
Komesar za ljudska prava, demokratiju i vladavinu prava pri Ministarstvu spoljnih poslova Rusije Konstantin Dolgov izjavio je u sredu da je taj francuski magazin izgubio ljudsko dostojanstvo objavivši karikaturu nesreće ruskog aviona, preneo je Tass.
"Objavljivanjem karikatura tragedije aviona Tu-154, zaposleni u 'Šarli ebdou" su u potpunosti sebe izbacili iz redova ne samo novinara, već i svih civilizovanih ljudi", napisao je Dolgov na fejsbuku.

Francusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da rukovodstvo Francuske nema nikakve veze s radom ovog magazina i da su zaposleni u redakciji tog nedeljnika slobodni da izraze svoje stavove.
Ruska agencija navodi da je "Šarli ebdo" u svom poslednjem ovogodišnjem izdanju, koje se našlo na kioscima u sredu, objavio i karakature nedavnog ubistva ruskog ambasadora Andreja Karlova u Turskoj.
Ovo nije prvi put da isti francuski časopis objavljuje kontroverzne karikature povezane s Rusijom - u novembru 2015. objavio je crteže na temu nesreće ruskog aviona "Kogalimavia" A321 u Egiptu u kojoj je poginulo 224 ljudi, što je i tada izazvalo oštre kritike Rusije, podseća Tass.
Takođe, u oktobru 2016, "Šarli ebdo" objavio je karikature otvaranja Ruskog pravoslavnog kulturnog centra u Parizu, dodaje ruska agencija.
"Šarli ebdo", koji je između ostalog objavljivao i karikature proroka Muhameda, postao je poznat širom sveta nakon što je 7. januara 2015. godine na redakciju tog lista u Parizu izveden džihadistički napad u kojem je ubijeno 12 osoba. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA