Najnovije

Ko će kontrolisati poštenje političara?

Agencija za borbu protiv korupcije raspisala je konkurs za direktora tog tela, nakon što je Tatjana Babić podnela ostavku na tu funkciju. Slede nova imenovanja na mesta članova Odbora, a sudeći po najavama, ona će u najmanju ruku biti sporna i protivzakonita.

Polaganje zakletve članova Vlade (Foto: Jutjub)

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić nedavno je imenovao Babićevu za sudiju Ustavnog suda, nakon čega je njeno mesto ostalo upražnjeno. Odbor Agencije odmah potom je raspisao konkurs za funkciju direktora, a evo koje sve uslove moraju da ispune kandidati.
Na konkurs se mogu prijaviti građani Srbije koji nisu osuđivani na kaznu zatvora od najmanje šest meseci i za krivično delo koje bih ih činilo nedostojnim za vršenje funkcije direktora. Moraju da imaju završen Pravni fakultet i najmanje devet godina iskustva. U uslovima konkursa se navodi i da direktor ne može da bude član političke stranke, odnosno političkog subjekta, kao i da na tu funkciju ne može da dođe lice čiji je radni odnos u državnom organu prestao zbog teže povrede dužnosti. Rok za prijavu je 15 dana, nakon čega će se videti da li će novi direktor jednog od najznačajnijeg nezevisnog tela doći iz partijskog miljea, na šta upućuju poslednja dešavanja vezana za Agenciju. Sporna imenovanje i kandidovanja Za člana Odbora Agencije nedavno je imenovana Danica Marinković, sudija u penziji, koja je bila svedok odbrane na suđenju u Hagu Slobodanu Miloševiću i još nekim haškim optuženicima. Protiv njegog postavljenja glas je diglo čak 15 nevladinih organizacija, koje su upozorile da postoje brojni "javno dostupni dokazi koji pokazuju da je za vreme obavljanja sudijske funkcije postupala politički pristrasno i neprofesionalno". NJen izbor predložila je Srpska napredna stranka, a nakon nekog vremena, od svog predloga odustala je Srpska radikalna stranka i uputila podršku Marinkovićevoj. - Reč je o ženi koja je osvedočeni patriota - obrazložili su njen predlog naprednjaci. Postoji velika opasnost da se Agencija za borbu protiv korupcije uskoro dodatno degradira. Naime, predsednik Srbije za članove odbora predložio je svoje najbliže saradnike generalnog sekretara Nedeljka Tenjovića i stručnog saradnika Sanju Marić, koji su inače članovi SNS-a, za članove Odbora. Tek će se videti kako će se o ovom predlogu izjasniti poslanici, a pre svega oni koji dolaze iz SNS-a. Imenovanje pomenutih kandidata bilo bi u najmanju ruku nezakonito, budući da su članovi političke stranke. Iako postoji žurba kada je reč o navedenim imenovanjima, Skupština se ni posle godinu i po dana nije izjasnila o predlogu poverenika i zaštitnika građana. Oni su za kandidata Odbora predložili Vidu Petrović Škero, bivšu predsednici Vrhovnog suda. Već tri godine kasni postavljanej člana Odbora kojeg su predložila novinarska udruženja. Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA