Najnovije

"Rusija, Turska i Iran uspeli ono što Vašington nije mogao!"

Primirje u Siriji, kojem su posredovali Moskva, Ankara i Teheran stupilo je na snagu, a neke ključne radikalne grupe obećavaju da će preseći veze sa Nusra frontom i ID-om. To je nešto što Vašington obećao, ali nije uspeo da postigne, napisala je politička analitičarka Jelena Suponjina za RIA Novosti.

Vojska Rusije, Turske i Irana uspeli ono što Amerikanci nisu (Foto: Sinhua)

– Prema informacijama koje sam dobila od sirijske opozicije, glavne grupe poput Ahrar el šama, DŽejš el islama i drugih, složile su se sa ovim dogovorom, čiji je osnovni uslov da moraju da prekinu sve postojeće veze sa teroristima ID- a i Nusra fronta – napisala je Suponjina.
– To je ono što je Obamina administracija obećala da će postići, ali državni sekretar DŽon Keri nije uspeo. Rusija, Turska i Iran su to uradili umesto njega – napisala je ona. Prodor je u četvrtak učinio predsednik Rusije Vladimir Putin. Suponjina je istakla da su potpisana tri dokumenta i dodala da oni nisu samo usmereni na okončanje neprijateljstava u zemlji uništenoj dugogodišnjim ratom. Čini se da su ovi sporazumi utrli put za ono što je ona opisala kao „zajedničku strategiju koja nudi političko rešenje“ za okončanje sirijske krize. Oni su pripremljeni u dok su akteri bili uključeni u razgovore o Alepu, rekla je ona. – Uspeh dogovora o Alepu deo je širi politički dogovor… Koji treba da postavi temelj za okvirni aranžman o budućem miru u Siriji – rekla je ona. Suponjina je potvrdila da Rusija, Turska i Iran nisu zainteresovani za podelu Sirije, za razliku od „nekih usijanih glava u Sjedinjenim Američkim Državama“. Ona je objasnila da su svi koji su uključeni mesecima radili na ovim sporazumima. Ambasada Rusije u Turskoj, a naročito ambasador Andrej Karlov, koji je ubijen prošle nedelje, bili su aktivno uključeni u ovaj proces. – Proces ka uspostavljanju trajnog mira u ratom razorenoj Siriji je pokrenut – rekla je ona. – Ovaj proces će biti težak i, potencijalno, krvav. Teroristi nisu srećni što su razne snage u Siriji konačno ujedinjene protiv njih. To znači da će biti agonije, terorističkih napada i bola. Ovo je vreme u kojem živimo. Moramo to da shvatimo, prihvatimo i da se borimo. Ali danas su iz Sirije stigle dobre vesti. Niko ne sumnja u ovo – kaže ona. Pogledajte OVDE debakl terorista na Deir Ez Zoru! Izvor: rs.sputniknews.com
Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube