Najnovije

VELIKI PLANOVI SAA: Evo šta čeka teroriste na istoku pokrajine Alepo! (MAPA)

Sve spremno za ofanzivu iz Kuvejresa (Ilustracija: Pravda)

Uspešna vojna operacija koju su izvele jedinice Sirijske arapske armije i njenih saveznika u istočnim delovima "severne sirijske prestonice" omogućili su dalji razvoj planova sirijskih stratega za čišćenje pokrajine Alepo od terorističkog prisustva. Krajem 2015. godine Tigrove snage probile su trogodišnju blokadu vojnog aerodroma Kuvejres tridesetak kilometara istočno od grada Alepa i petnaestak kilometara južno od Al Baba. Odmah po probijanju blokade došlo je i do prvih pokušaja proboja prema najsevernijem uporištu Islamske države.  Ovaj plan, ipak, ubrzo je "zamrznut", a Tigrove snage prekomandovane su u Palmiru gde su činile okosnicu snaga koje su tada, prvi put od početka rata, oslobodile drevni grad. Palmira je sada ponovo pod kontrolom terorista i Tigrove snage još jednom se vraćaju u sirijsku pustinju da bi učestvovali u operacijama koje su prioritet Sirijske armije u 2107. Ipak, veliki broj rezervista Republikanske garde Sirijske arapske armije i dalje se nalazi u Alepu i, za sada, ne planira se njihovo premeštanje na front u blizini Palmire. Oni će učestvovati u prvoj pravoj ofanzivi na Deir Hafer, a u pravcu granice između Alepa i Rake.
Sirisjki stratezi sada pokušavaju da iskoriste turski pritisak na Al Bab, kao i premeštanje velikog broja jedinica ID-a prema Palmiri, što bi trebalo da im olakša oslobođenje Deir Hafera, nakon čega bi između sirijskih snaga i pokrjine Raka stajao još vojni aerodrom i avio-baza DŽira. 
Sirijske snage već uveliko gomilaju snage na aerodromu Kuvejres i čeka se zeleno svetlo za početak operacije, koja će verovatno biti prva ozbiljnija akcija SAA protiv terorista u 2017.

Nakon brze ofanzive u sirijskoj pustinji, teroristi Islamske države očigledno gube "momentum". Poslednji napad koji su izveli dogodio se u Deir Ezzoru, a kako su prošli islamisti koji su krenuli na vojsku u "naftnoj prestonici" Sirije, možete da vidite OVDE. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA