Najnovije

DONALD TUSK: Poljska ima istu moć kao i Nemačka!

Poljska ima istu moć kao i Nemačka u Evropskoj uniji i sudbina EU zavisi od poljske vlade podjednako kao što zavisi od nemačke vlade na čelu sa Angelom Merkel.

Donald Tusk (foto: Jutjub printskrin)

To je izjavio predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.
On je u intervjuu za nedeljnik "Polska" optužio Jaroslava Kačinjskog, bivšeg premijera i lidera vladajuće Partije prava i pravde da o Evropskoj uniji govori na najgori mogući način, te da često šalje negativne signale Briselu što podriva kredibilitet Poljske kao pouzdanog partnera, prenosi "Politiko". 
- U situaciji kad neka zemlja ima svog predstavnika na najvišoj poziciji u Evropi i zlovoljna je zbog toga, ona ne može da bude tretirana sasvim ozbiljno i to je ovde problem - rekao je Tusk aludirajući na svoje dugogodišnje nesuglasice sa predstavnicima aktuelne poljske vlasti. 
Na kraju krajeva, budućnost EU zavisiće od "dobre volje i jasne solidarnosti njenih članica - uključujući Poljsku, a ne samo jednog lidera", rekao je Tusk odgovarajući na pitanje da li misli da je nemačka kancelarka Angela Merkel poslednja nada za liberalne demokratije u Evropi. 
On je ocenio da će uloga Nemačke rasti posle odluke Britanije da izađe iz EU i pobede Donalda Trampa u SAD, ali je upozorio da ne može jedna osoba pojedinačno da zaštiti EU, ili demokratiju od nestabilnosti i šokova sa kojima se povremeno suočavamo. 
NJegov glavni zadatak je, kako je dodao, da spreči da Poljska postane izolovana na periferiji Evrope u slučaju da se EU raspadne za deset godina. 
Tusk je dodao da se na sastancima u Briselu veoma trudi da ukaže da ponašanje Varšave "nema nikakve veze sa time šta Poljaci misle o Evropskoj uniji. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA