Najnovije

AUSTRIJSKI MEDIJI: Bosna se raspada, Putin hoće nezevinu Republiku Srpsku

Autor članka posvećenog situaciji na Balkanu novinar Erih Ratfelder u svom tekstu ističe da je ruska strana odbila podržati produženje mandata EUFOR-a u BiH, prvi put u proteklih 18 godina.
Republika Srpska (Foto: JuTjub)

Republika Srpska (Foto: JuTjub)

Rusi su rekli da se protive postojanju bilo kojeg stranog vojnika u BiH. Britanci su na to odgovorili da će EUFOR zameniti NATO-om – prenosi list. Ratfelder navodi i primer sa sednice Veća za sprovođenje mira (PIK) kada je „Rusija plesala u stavovima“. Poruka je da Moskva ne želi BiH u sadašnjim granicama – prenosi austrijski medij. Uz to, Rusija ne želi da se Balkan dalje približava ni EU, jer se time približava i NATO-u. Ratfelder ističe da je ruski ambasador pri UN-u Vitalij Čurkin upozorio da ima više negativnih primera rezultata pritiska na države da se priključe EU i NATO-u. Sada Moskva želi zakomplikovati put Srbije i BiH u EU. Ono što je najvažnije, time će sprečiti uključivanje ovih zemalja u NATO – navodi ovaj novinar. U BiH je ruski uticaj čak i jači nego u Srbiji. Dok Beograd nastoji balansirati između želja i sentimenata, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik otvoreno igra za rusku stranu, navodi list. "Die Presse" dalje prenosi da je zvanična Moskva predsednika Srpske svesrdno podržala po mnogim pitanjima, uključujući i ono o zaštiti interesa Republike Srpske u međunarodnim institucijama.
Pročitajte još:Dodik: Nema ništa od priznavanja Kosova!VLADIKA GRIGORIJE UPOZORAVA: Rušenjem Dodika možemo izgubiti sve!Dodik: Odluka Saveta ministara nevažeća
Izvor: Agencija Gazeta

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA