Najnovije

Vukadinović: Planeta se nije postrojila iza Zapada -priče o „porazu Rusije“ su propagandno preterivanje

Kada je 265. dana rata u Ukrajini, zalutala raketa pala u Poljsku, ova vest nije odjeknula, već doslovno eksplodirala u svim svetskim medijima. Svi su već "znali" odakle je raketa upućena, sve dok američki predsednik DŽo Bajden to nije porekao. Međutim, tog dana je jedna podjednako važna vest prošla "ispod radara", a koja možda umnogome može odrediti dalji tok sukoba u Ukrajini - susret direktora Ruske spoljne obaveštajne službe Sergeja Nariškina i direktora američke Centralne obaveštajne agencije Vilijama Bernsa.

Politički analitičar Đorđe Vukadinović u emisiji "Direktno sa Minjom" kaže da je jako teško predviđati u kom će se smeru rat, koji je "eksplodirao kao bomba, sa dosta rikošeta i na Balkanu", dalje odvijati. Vest o susretu prvih obaveštajaca pak, uliva izvestan optimizam.

"Jedino što bi moglo donekle da promeni moju procenu da će se rat nastaviti jeste upravo taj sastanak obaveštajaca, koji je bio vest na vestima, a kojoj mediji nisu posvetili dovoljno pažnje. No, ako taj sastanak stavimo na stranu, nisam siguran da smo ni u prvoj trećini sukoba. Međutim, kada je u pitanju taj susret, nije se sastao bilo ko. Takav susret na takvom nivou se ne zakazuje zbog tehničkih pitanja, kao što je zvanično rečeno", ističe Vukadinović.

Gde je pošlo po zlu za Rusiju?

Novinar Nikola Tomić govoreći o daljem toku rata kaže da je Vladimir Putin bio vrlo proračunat što nikada nije jasno izneo definisane konkretne ciljeve onoga što oni zovu "specijalnom vojnom operacijom".

"Upravo zato da bi se tako teže merio uspeh ili neuspeh ruske vojske. Ono što je pak, bilo crno-belo rečeno jeste da je cilj bio da Ukrajina ne bude u NATO, zatim denacifikacija Ukrajine, šta god to značilo, kao i zaštita ruskog stanovništva u Donbasu i drugim delovima Ukrajine gde je ono ugroženo. To su bili jasno artikulisani ciljevi s vrha Kremlja, iako i to sve može da se tumači na razne načine"

Kako kaže, gledajući na to kako su se ruske akcije odvijale, prvi cilj Rusije de fakto jeste bilo osvajanje Ukrajine u smislu instaliranja ruske vlasti u Kijevu, odnosno namere da se Zelenski preda, pobegne ili smeni.

"Očekivali su i da će ih Ukrajinci u velikoj meri dočekati raširenih ruku. Izlgeda da je FSB Putina snabdevao pogrešnim informacijama i da su oni bili ti koji su Putinu napravili problem. Kada im osvajanje Ukrajine nije uspelo, sada su se sveli na Donbas".

Vukadinović ističe da je izostanak dugo najavljivane „bitke za Herson“ bilo delimično iznenađenje zbog povlačenja ruske vojske iz najvećeg regionalnog centra u tom delu Ukrajine.

"Međutim, kada pogledate geografsku kartu onda je potpuno jasno da je to teritorija koja se jako teško može odbraniti od veće ofanzive. To znači barem dve stvari - politički i medijski gledano, to je sigurno ruski neuspeh. A krupan je udarac i za javno mnjenje, jer ako su se povukli to znači da generalno stanje ne stoji dobro po njih. To je činjenica, a ujedno je i završetak jednog višemesečnog procesa u kojem se videlo da ruska ofanziva i akcije „šlajfuju“ ili su u nekoj drugoj vrsti regresije", kaže Vukadinović.Čini se da su i Rusi očekivali da će rat trajati kraće i da su se prevarili, kako u smislu dužine trajanja, tako i u proceni šta ih tamo čeka, smatra Vukadinović.

"Kada već nije došlo do očekivanog puča u Kijevu, mogu da razumem njihovo povlačenje iz te oblasti i fokus na glavnu liniju fronta, gde su mogli biti efikasniji. Lugansk su 'očistili' u potpunosti, ali je napredak u Donjeckoj oblasti bio spor, dok su u Hersonu bili prinuđeni na povlačenje. No, od toga šta se stvarno dešava, pa do najava ‘propasti, kraja i raspada Rusije’ nalazi se jedan ogroman propagadni jaz koji forsiraju zapadni i ukrajinski mediji", konstatuje Vukadinović.

Da li je vreme za pregovore?

Tomić smatra da će, uprkos sastanku obaveštajaca, rat potrajati, iako je Rusija bila prinuđena na povlačenje iz Hersona kako ne bi pretrpela ljudske i materijalne gubitke, kao i da će se sada ponovo koncentrisati na Donbas.

"Čak ću indirektno da citiram osobu koja bolje to zna, a to je načelnik združenih snaga američke vojske Majkl Majli. Dakle, prvi čovek američke vojske procenjuje da je došlo vreme za pregovore, da je ukrajinska snaga postigla svoj maksimum i da je sve dalje kockanje. Rekao je da zima može doneti rat iscrpljivanja, gde su proklizavanja moguća. Smatra i da je oslobođanje Donbasa i potiskivanje Rusa sa Krima iluzorno i da je došlo vreme da ukrajinska snaga inicira pregovore. S druge strane, nije dobro što Bela kuća tvrdi suprotno - da Ukrajina doživljava momentum i da bi se poziv na pregovore tumačio kao slabost. Imamo veliki jaz u stavovima između vrha vojske i Bele kuće, dok Bajden još meri i nije još doneo odluku".

Vukadinović pak, smatra da do pregovora neće doći u skorije vreme - osim ako upravo to nije bila tema razgovora američkih i ruskih obaveštajaca u Ankari. Takođe, kaže da bi sporiji napredak Rusije, uključujući i povlačenje iz Hersona bilo preuranjeno nazvati „ruskim porazom“.

"Mislim da Rusi imaju snage da povrate teritorije koje su prepustili. Činjenica je da su bili sporiji i da je sve teže išlo od očekivanog. Međutim, isto tako ekonomski i međunarodno-pravno gledano, nije se dogodilo ni ono što se očekivalo na Zapadu. Rusi su pokazali veću ekonomsku vitalnost i otpornost na sankcije, dok se iz vizure globalnih medija činilo da će Rusija biti izolovana i da je ceo svet protiv nje. Ali kada pogledate koje su zemlje uvele sankcije, vidite da je to velika manjina", kaže Vukadinović.

Tomić kaže da je čak i američki predsednik DŽo Bajden "proturio" u jednoj izjavi da je "možda vreme za pregovore iako neće pritiskati Ukrajince". Kao najvažniji nagoveštaj vezano za dalji razvoj rata u Ukrajini, jeste poruka sa sastanka Bajdena i Sija Đinpinga na samitu G20."Ja sam ovih dana postao mnogo veći optimista nego do pre dve nedelje u vezi sa upotrebom nuklearnog oružja u Ukrajini. U kojoj meri će Kinezi interno Rusima da nameću taj stav, to ne možemo da znamo, ali Si je očigledno pri jasnom stavu da pretnje i retoričko korišćenje nuklarnog oružja ne dolazi u obzir. Nadam se da će kineski faktor imati veliki uticaj na rusku stranu", ističe Tomić.

Planeta se nije postrojila iza Zapada kao što što su to oni očekivali

Koliko je bilo neočkivano sporije napredovanje ruske vojske, toliko je neočekivano i to što mnoge uticajne zemlje sa velikim autoritetom i ozbiljnim potencijalom, "nisu legle" na nametnuti zapadni narativ, što još više doprinosi neizvesnosti raspleta u narednom periodu, smatra Vukadinović.

"Planeta se nije postrojila iza Zapada kao što oni to predstavljaju, i kao što su očekivali. U suštini se pokazalo da je ovo ‘posrednički rat’ Amerike i njenih partnera i satelita protiv Rusije, dok je najveći deo planete, najblaže rečeno, uzdržan. Zapravo rat je za sada pokazao i manjkavost upotrebljenog ruskog oružja, a takođe i pokazao pogrešnost ili bar preteranost procena američke globalne moći i svetske dominacije", zaključuje Vukadinović u razgovoru za Juronjuz Srbija.

ČEKAMO 'CRNOG LABUDA'! Kijev je upravo otkrio karte i objavio 'do kad će rat trajati', uzdaju se u jednu stvar - "samo je pitanje vremena"...

Izvor: Juronjuz/NSPM

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA