Najnovije

NAJCRNJE PROGNOZE BEZBEDNOSNIH SLUŽBI: Čak 5.000 džihadista sprema napade na EU!

Terorističke ćelije u Evropi brojnije su nego što se mislilo. Bombaši spremaju nove samoubilačke napade, strašnije od onog u Briselu, u kojem je umrlo 34 ljudi, upozorava, šef Evropola Rob Vanrajt.

DŽihadista (Foto: Jutjub)

Mreža od najmanje 5.000 džihadista Islamske države sprema napade širom Evrope, upozorio je juče šef Evropola Rob Vanrajt. On je istakao da su ćelije terorista u EU mnogo brojnije nego što se mislilo i da se bombaši spremaju nove samoubilačke napade, opasnije od onog u Briselu, koji je odneo živote 34 ljudi.
Vajnrajt je kazao da džihadisti nisu samo pretnja Francuskoj i Belgiji, već i drugim zemljama EU.
- Poslednji napadi u Briselu pokazali su novu, agresivnu strategiju militanata ID prema Evropi. NJihova mreža je raširenija nego što smo mislili. Teško je proceniti koliko je terorista u ovom trenutku spremno za napade, ali imamo saznanja da u Evropi ima oko 5.000 islamista, koji su se vratili sa fronta iz Iraka i Sirije - rekao je šef Evropola.
Pored evropskih bezbednjaka, i iračke obaveštajne službe upozoravaju na obučene džihadiste koji u EU čekaju trenutak da napadnu. Prema njihovim podacima najmanje 440 bombaša-samoubica ID u narednim mesecima planira krvoprolića na Starom kontinentu.
- Terorističke ćelije organizovane su u svim većim evropskim gradovima. NJihov glavni cilj je da izvedu što više napada kako bi uterali strah u kosti Evropljanima i primorali šefove EU da potroše mnogo novca na antiterorističke operacije. Lideri džihadističkih ćelija su poreklom uglavnom sa Severa Afrike, ali su rođeni i žive u Francuskoj, Belgiji i Nemačkoj - otkrio je neimenovani zvaničnik iračke obaveštajne službe.
Isti izvor je dodao da je ID prošle godine u Iraku i Siriji organizovao posebne komandne centre u kojima obučava bombaše sa ciljem da napadnu Zapad.
- Tokom 2014. samoubilačke misije su pripremane samo nekoliko nedelja. Strategija se sad promenila, te su osnovane specijalne jedinice za samoubilačke misije - kazao je irački zvaničnik.
Francuska policija je prethodno saopštila da džihadisti koji su u novembru ubili 132 osobe u Parizu i oni koji su izveli pokolj u utorak u Briselu pripadaju istoj terorističkoj ćeliji.
- U pitanju je ćelija od 90 kamikaza terorista, koji su se sa ratišta iz Sirije prerušeni u izbeglice preko Mediterana vratili u EU. Centar ćelije se nalazi u Briselu. NJoj pripada Salah Abdeslam, jedini preživeli od osmorice napadača na Pariz, koji je prošlog petka uhapšen u Briselu. Zajedno s njim ćeliju su činila i braća El Bakraui, koji su se razneli na aerodromu i u metrou u Briselu, kao i njihov saborac Nadžim Lašraui, koji je takođe stradao u samoubilačkoj misiji - naveli su francuski obaveštajci.
Podsetimo, pokolj u Briselu pre tri dana izvela su četvorica džihadista. Ibrahim el Bakraui i Nadžim Lašraui razneli su se na aerodromu i Briselu. Ibrahimov brat Halid sat i po vremena kasnije aktivirao je samoubilački pojas na metro stanici Malbek. Četvrti džihadista, koji još nije identifikovan, postavio je kofer sa eksplozivom na aerodromu i pobegao, a policija za njim traga.

Jedan od terorista pobegao iz metroa

Belgijska policija traga za mogućim teroristom koji je sa bombašem-samoubicom Halidom el Bakrauijem učestvovao u napadu na metro stanici Malbek. Službe bezbednosti objavile su foto-robot osumnjičenog koji je snimljen kamerama u podzemnoj železnici sa velikom torbom, verovatno punom eksploziva. NJegova uloga u krvoproliću tek treba da se utvrdi.
- Sumnjamo da je i taj osumnjičeni planirao da se raznese zajedno sa El Bakrauijem, koji je ušao u jedan od vozova i aktivirao samoubilački pojas. Iako je kod sebe imao veliki kofer, misteriozni terorista nije ušao u voz - rekao je izvor iz bezbednosnih službi.

Odbijene ostavke ministara

Belgijski ministri unutrašnjih poslova i pravde Žan Žambon i Koen Gens ponudili su juče ostavke zbog propusta u radu. Međutim, premijer Šarl Mišel ih je odbio.
- Žambon i Gens osećaju da nisu bili na visini zadatka jer su džihadisti ID uspeli da izvedu dvostruki samoubilački napad na aerodromu i u metrou u Briselu. Poseban problem je i to što je Turska izručila Belgiji bombaša Ibrahima el Bakrauija i upozorila da je on terorista, ali vlasti u Briselu na to nisu reagovale - rekao je izvor iz belgijskih bezbednosnih službi. Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA