Najnovije

Ivo Josipović: Bojkotujem ustaštvo, idem u Jasenovac sa Srbima i Jevrejima

Ivo Josipović, bivši predsednik Hrvatske bojkotovaće državnu komemoraciju u Jasenovcu i pridružiće se posebnom skupu Jevreja i Srba koji će samostalno odati poštu žrtvama ustaškog logora.

Ivo Josipović (Foto: Jutjub)

Ivo Josipović kaže da se odlučio na bojkot jer se u Hrvatskoj toleriše pojava ustaštva, a tome su znatno doprinele vlasti u Zagrebu.
- Hrvatska nije ustaška zemlja. Ima snažnu antifašističku tradiciju, ali su sada na neke pozicije došli ljudi koji misle drugačije. Ići ću na komemoraciju proboja jasenovačkog logora, ali ne na onu državnu, već na skup koji će organizovati Zajednica jevrejskih opština u Hrvatskoj i antifašističke organizacije. Nadam se da će nam se priključiti i predstavnici Srpskog nacionalnog vijeća - kaže bivši predsednik Hrvatske.
Navodno, ni bivši hrvatski premijer Zoran Milanović neće prisustvovati državnom skupu. Još nije definitivno određen tačan datum državne komemoracije u Jasenovcu, ali bi, prema nekim najavama, ona trebalo da bude održana 22. aprila, a njen bojkot najavio je SNV, Koordinacija jevrejskih opština u Hrvatskoj i Savez antifašističkih boraca i antifašista, dok bi do kraja ove nedelje odluku trebalo da donese i romska zajednica.
Ta udruženja juče su imala sastanak sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović, ali su ostali pri odluci o bojkotu. Kako je saopšteno, SNV će prisustvovati obeležavanju proboja Jasenovca u organizaciji jevrejskih opština 15. aprila, pojaviće se i na skupu antifašista 24. aprila, a 22. aprila će predstavnici Srba u Hrvatskoj prisustvovati parastosu u crkvi u Mlaki.
- Godinama smo nezadovoljni kako se država odnosi prema Jasenovcu. O sistemu koncentracionog logora deca nedovoljno uče, a osnovci imaju obavezu da dva dana godišnje obilaze Memorijalni centar domovinskog rata. Ništa slično ne postoji za Jasenovac - ističe Saša Milošević, zamenik predsednika SNV.
- Na državnoj komemoraciji govore predstavnici vlasti, a ne predstavnici naroda žrtava. Na delu je refašizacija hrvatskog društva, uzdiže se ustaštvo, a država ne reaguje, nego ga podstiče - zaključuje Milošević.
Da je odluka o bojkotu državne komemoracije ispravna, smatra Efraim Zurof, direktor Jerusalimskog centra za istraživanje zločina holokausta „Simon Vizental”. On je ocenio da Hrvatska pokušava da zataška zločin u Jasenovcu i učini ga manje važnim, što je neprihvatljivo.
- Neučestvovanjem u komemoraciji čiji je pokrovitelj država šalje se jasna poruka. Nedvosmisleno postoje elementi u hrvatskom društvu koji izražavaju nostalgiju za ustaškim režimom i NDH - rekao je Zurof.
Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i juče je izrazila zabrinutost zbog jačanja ideoloških podela u društvu, posebno povodom komemoracije žrtvama Jasenovca. Ona je navela da je taj logor ustaško stratište NDH.
- NDH je bila najmanje nezavisna i najmanje je štitila interese hrvatskog naroda, a ustaški režim je bio zločinački režim - rekla je Kitarovićeva, i dodala da je „antifašizam u temeljima hrvatskog ustava i da je moderna Hrvatska izrasla na temeljima domovinskog rata pod vođstvom Franje Tuđmana”.
Državni vrh Srbije i Republike Srpske organizovaće svoju komemoraciju proboja jasenovačkog logora. O obeležavanju tog stravičnog zločina juče je govorio i premijer Aleksandar Vučić.
- Politizacija Jasenovca i njegovih žrtava vrši se u Hrvatskoj od 1945/46, i to je istina. Pogledajte šta se zbiva tamo u medijima, bolje je da okrenete glavu, zato i ja ćutim - kazao je Vučić.

Vučić u Mostaru, uskoro i u Zagrebu

Premijer Aleksandar Vučić danas će boraviti u poseti Mostaru, gde će se sastati sa predsedavajućim BiH Bakirom Izetbegovićem i srpskim i hrvatskim članovima Mladenom Ivanićem i Draganom Čovićem.
On je u intervjuu za evropski portal Politiko najavio da će nakon toga u narednim nedeljama ići i u Hrvatsku. Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA