Najnovije

(UŽIVO) REZULTATI GLASANJA: PIK: Radulović i DSS-Dveri ispod cenzusa

BEOGRAD - Republička izborna komisija saopštila je da je na osnovu 98,56 odsto obrađenih biračkih mesta koalicija okupljena oko Aleksandra Vučića osvojila 48,23 odsto glasova. Prema poslednjim preliminarnim rezultatima, u Skupštinu Srbije, pored SNS ulaze i koalicija SPS-JS, Demokratska stranka, SRS, Pokret Dosta je bilo, koalicija SDS-LDP-LSV, kao i koalicija DSS-Dveri.

Klupe čekaju poslanike (Foto: skupstina.gov.rs)

21. 58 Novi podaci PIK: "Dosta je bilo" i DSS -Dveri i dalje ispod cenzusa Prema najnovijim podacima Pokrajinske izborne komsije na osnovu obrađenog uzorka od 51,65 odsto biračkih mesta ili 1.064 biračka mesta, za svoje mesto među 120 poslaničkih mesta u pokrajinskom parlamentu izborili su se:
  • lista "Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje" - 227.075 glasova (65 mandata);
  • lista „Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije (SPS), Jedinstvena Srbija – Dragan Marković Palma (JS), Patriotski pokret Srbije (PPS)“ - 42.241 glasova (12 mandata);
  • Savez vojvođanskih Mađara - Ištvan Pastor - 38.048 glasova (11 mandata);
  • lista "Dr Vojislav Šešelj - Srpska radikalna stranka" - 37.674 glasa (10 mandata),
  • lista za "Za Vojvodinu rada i znanja – Demokratska stranka, DSHV, NOVA, ZEP-Zeleni – Dr Bojan Pajtić" - 35.090 (10 mandata);
  • lista „Nenad Čanak – Liga socijaldemokrata Vojvodine – Digni glavu!“ - 26.775 glasova (7 mandata);
  • lista "Mađarski pokret za autonomiju - Dr Tamaš Korhec - DZVM - Aron Čonka" - 14.480 glasova (4 mandata);
  • Zelena stranka - 4.993 glasača (1 mandat).
Ispod cenzusa su i dalje "Dosta je bilo" – Saša Radulović kao i i Dveri-DSS. 20.12 SNS-u fale dva mandata za vlast u Novom Sadu Na lokalnim izborima u Novom Sadu sedam lista je prešlo cenzus, a Srpskoj naprednoj stranci, koja je sa osvojenih 40,36 odsto glasova ubedljivo prva, fale samo dva odbornička mesta za aspolutnu većinu u skupštini grada. Opširnije o rezultatima izbora u Novom Sadu i Vojvodini pročitajte OVDE. 19.50 Novi podaci RIK-a Republička izborna komisija saopštila je da je na osnovu 98,56 odsto obrađenih glasova koalicija oko SNS osvojila 48,23 odsto, SPS-JS 10,98, SRS 8,09, DS 6,04, Dosta je bilo 6,03, LDP-LSV-SDS 5,03 i Dveri-DSS 5 odsto. U parlament će ući i manjinske stranke i to SVM koji je osvojio 1,51 odsto glasova, SDA 0,78, BDZ 0,84, Zeleni 0,64, Albanci 0,43. Uslovno pretvoreno u mandate, to izgleda ovako:
  • SNS 131
  • SSP-JS 29
  • SRS 22
  • DS 16
  • Dosta je bilo 16
  • Dveri-DSS 13
  • Čeda-Boris-Čanak 13
  • SVM 4
  • Zukorlić 2
  • SDA Ugljanin 2
  • Ardita Sinani 1
  • Zelena stranka 1
17.06 - CRTA: Regularnost izbora se ne dovodi u pitanje CRTA posmatračka misija "Građani na straži" saopštila je danas da regularnost vanrednih parlamentarnih i redovnih pokrajinskih i lokalnih izborima nije u pitanju, odnosno da je izborni dan sproveden uglavnom u skladu sa zakonom. "Nepravilnosti koje su uočene na izborima nisu toliko velike da bi se moglo govoriti o značajnijem uticaju na regularnost izbornog procesa", ocenjuje CRTA u saopštenju. 17.05 - RIK nove rezultate saopštava večeras Republička izborna komisija će nove rezultate glasanja saopštiti na konferenciji za štampu zakazanoj u 19.40 sati večeras. 17.04 - Na izbore izašlo 3.686.480 birača Predsednik RIK Dejan Đurđević kaže da je od 8.337 biračkih mesta obrađeno 8.164, na kojima je izašlo 3.686.480 birača, odnosno 56,34 odsto. Kako je rekao direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević, preostalo je da se obradi još 2,54 odsto biračkih mesta, među kojima i 20-tak sa KiM, iz zavoda za izvršenje zavodskih sankcija, inostranstva. 17.00 - Novi rezultati RIK-a na osnovu 97,46%, na 8.164 biračkih mesta: (za 213 biračkih mesta još nisu obrađeni podaci. Ima 2,56% nevažećih glasačkih listića).
  • SNS - 48,25%
  • SPS-JS - 11,01%
  • SRS - 8,05%
  • DS - 6,04%
  • Dosta je bilo - 5,95 %
  • SDS-LDP-LSV - 5,03%
  • DSS-Dveri - 5
16.05 Federika Mogerini čestitala Vučiću

Visoka predstavnica EU za spoljne poslove i bezbednost Federika Mogerini čestitala je Aleksandru Vučiću pobedu na izborima. Mogerinijeva je Vučiću čestitala u telefonskom razgovoru, saopštava Vlada Srbije.

16.00 DS se zahvalio glasačima

Demokratska stranka zahvalila se na tviteru glasačima koji su na jučerašnjim izborima glasali za njihovu listu "Za pravednu Srbiju".

15.54 Međunarodni posmatrači: Glasanje dobro organizovano, mediji pristrasni

Međunarodni posmatrači vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji ocenili su danas da je glasanje u nedelju bilo dobro organizovano, uz poštovanje procedura, ali su ukazali da su mediji tokom predizborne kampanje uglavnom pristrasno izveštavali. Šef predizborne posmatračke misije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Vladimir Arijev rekao je da su građani slobodno glasali, dodavši da je bilo haotičnosti prilikom prebrojavanja glasova.

15.50 SNS objavila rezultate glasanja na Kosovu

Prema rezultatima koje je SNS dobila na uzorku od 100 odsto obrađenih glasova, ova stranka je na Kosovu i Metohiji osvojila 67,09 odsto glasova. Po ovim rezultatima, SPS je ima 9,61, SRS 8,61, a DSS 4,30, SDS 2,51, DS 1,08 i Pokret Dosta je bilo 0,33 odsto glasova.

- Reč je o uzorku koji smo mi obradili od 100 odsto, odnosno 47.449 obrađenih glasova. PO ovim rezultatima zabeležen je rast izlaznosti od 33,94 odsto na izbore u odnosu na 2014. godinu, dok je broj glasova za SNS porasta za 75,10 odsto - kaže u SNS.

Očekuje se i da Republička izborna komisija (RIK) narednih dana saopšti i zvanične rezultate.

15.45 Čestitike Izraela Vučiću

Ministarstvo spoljnih poslova Države Izrael čestita premijeru Aleksandru Vučiću i njegovom timu na ubedljivoj pobedi na izborima. Ambasador Josef Levi ističe da je ovom pobedom Aleksandar Vučić dokazao još jednom da je izuzetno značajan i istaktnut vođa kako na Balkanu tako i u Evropi. 15.36 SVM očekuje razgovore sa SNS o saradnji

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor izjavio je danas da vrlo brzo očekuje razgovore sa predsednikom Srpske napredne stranke Aleksandrom Vučićem o postizbornoj saradnji SVM i SNS o kojoj su, kako je rekao, uoči izbora načelno razgovarali.

15.32 Sednica Predsedništva SNS


Sednica Predsedništva SNS zakazana je za danas u 17 časova, a kako je najavljeno, lider stranke Aleksandar Vučić obratiće se u 18.30.

15.27 Borko Stefanović: Ovo je težak poraz, posle koga se i ne ustaje


Lider Levice Srbije Borko Stefanović priznao je danas da je ta stranka doživela težak poraz na vanrednim parlamentarnim izborima.

"Naš rezultat je težak poraz. Jedan od onih posle kojih se teško ustaje. Ili nikako.To je tako.Teški uslovi, bez para i medija, ali jeste poraz", napisao je Stefanović na Tviter nalogu.15.15 SNS-u 27 mandata manje nego 2014. godine Lista Srpske napredne stranke (SNS), prema dosadašnjim podacima Republičke izborne komisije (RIK), u novom sazivu Skupštine Srbije imaće 27 mesta manje nego što je koalicija oko SNS-a osvojila na izborima 2014. godine.

Pre dve godine, takođe na vanrednim parlamentarnim izborima koalicija, oko SNS-a osvojila je 158 mandata, a sada bi, prema preliminarnim podacima, trebalo da ima 131 mandat.

15.07 - Hrvatski premijer čestitao Vučiću


Predsednik Vlade Hrvatske Tihomir Orešković čestitao je danas premijeru i lideru SNS Aleksandru Vučiću na izbornoj pobedi, sapšteo je iz Vlade Srbije.

Orešković je, kako se navodi, Vučiću uputio pismo sa čestitkama.

15.00 - CRTA: Regularnost izbora se ne dovodi u pitanje


CRTA posmatračka misija „"Građani na straži" saopštila je danas da regularnost vanrednih parlamentarnih i redovnih pokrajinskih i lokalnih izborima nije u pitanju, odnosno da je izborni dan sproveden uglavnom u skladu sa zakonom.

"Nepravilnosti koje su uočene na izborima nisu toliko velike da bi se moglo govoriti o značajnijem uticaju na regularnost izbornog procesa", ocenjuje CRTA u saopštenju.

14.55 - Kocijančić: Brisel veruje da će Srbija nastaviti evropski put

Na pitanje da prokomentariše izbore u Srbij, Maja Kocijančić je rekla da Evropska komisija još nije izdala saopštenje jer čeka konačne rezultate, kao i procene i preporuke međunarodne posmatačke misije koja je nadgledala izbore u Srbiji, ali da veruje da će Srbija nastaviti evropski put.

"Srbija je prošle godine načinila velike korake na putu ka EU otvaranjem prvih poglavlja i verujemo da će i sa novom vladom nastaviti tim putem", rekla je Maja Kocijančić na konferenciji za novinare u Evropskoj komisiji u Briselu. 14.30 - Antonijević: Nastavljamo ka EU, lagodno do sastava vlade

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (JUKOM) Milan Antonijević izjavio je danas da rezultati izbora pokazuju da će moći da se nastavi napredak Srbije ka EU, kao i da se može očekivati bolji dijalog i kvalitetnija rasprava u Skupštini Srbije.

"Verujem da će sama Skupština biti dinamičan poligon za susprostavljene stavove i da ćemo imati mnogo bolju i kvalitetniju raspravu nego u prethodnom periodu, a što se tiče formiranja vlade prilično je lagodna pozicija onih koji će je sastavljati tako da će samo na njima biti da izaberu sa kim žele naredne godine da provedu, a to će pokazati i da li se opredeljujemo za evropski put ili želimo malo da usporimo taj proces", rekao je Tanjugu Antonijević.

14.19 - Čanak: Rekao sam da će biti mnogo iznenađenja na ovim izborima


Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da je ta stranka na izborima postigla „prihvatljiv, ali ne i očekivani rezultat“.

- Kao što sam najavio, bilo je mnogo iznenađenja na ovim izborima. Liga je pokazala prihvatljiv, ali ne i očekivani rezultat i uprkos nekim izbornim nepravilnostima, većina odgovornosti za to pada na LSV i mene lično - rekao je Čanak.

14.08 - Joksimović: Nastavlja se evropski kurs Srbije, Šešelj će štetiti teško stečenom ugledu


Predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović izjavila je da nakon izbora, s ubedljivom pobedom SNS čiji je lider Aleksandar Vučić vodio proevropsku kampanje, očekuje nastavak evropskog kursa Srbije ali je ocenila i da će taj put donekle biti usporen opstrukcijom u parlamentu.

"Antievropska grupacija će opstruisati evropske odnosno reformske zakone. Taj put će imati jedan konstantan kamen u cipeli, a pojava lidera SRS Vojislava Šešelja u srpskom parlamentu na određeni način će štetiti onom ugledu u međunarodnim odnosima koji je Srbija sa teškom mukom stekla," rekla je Joksimovićeva i dodala da će Srbija na putu ka EU nastaviti uz pomoć Nemačke. 13.35. Pokrajinska izborna komisija saopštila prve rezultate Pokrajinska izborna komisija saopštila je prve preliminarne rezultate izbora u AP Vojvodini na uzorku od 27,56 odsto biračkog tela, sa 623 biračka mesta, koje možete pročitati OVDE. 13.30 - Konačni rezultati u četvrtak Konačni rezultati vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji trebalo bi da budu utvrđeni najkasnije u četvrtak, 28. aprila uveče, dok mandati poslanicima novog saziva republičkog parlamenta treba da budu dodeljeni najkasnije do 8. maja. Republička izborna komisija mora najkasnije do 28. aprila u 20.00 časova da proglasi i objavi konačne rezultate izbora. Od tog momenta počinje da teče rok za formiranje novog saziva parlamenta Srbije, prenosi RTS. 13.10 - RIK nove rezultate saopštava večeras Republička izborna komisija će nove rezultate glasanja saopštiti na konferenciji za štampu zakazanoj u 19.40 sati večeras.

13.05 - Obradović: Žalili smo se, RIK: Daćemo opoziciji da vidi džakove, spiskove, zapisnike...

Predstavnik koalicije Dveri-DSS Boško Obradović rekao je da je ta koalicija jutros nešto posle sedam podnela taj zahtev, a da je jedna od primedbi to što im nije omogućeno da prisustvuju prebrojavanju glasova sa KiM u Raškoj i u Vranju. Predsednik RIK-a je rekao da za to nije bilo tehničkih mogućnosti, s obzirom da su te prostorije veoma male, da prebrojavanju glasova prisustvuju predstavnici proširenog sastava RIK-a. On je, takođe, dodao da će opoziciji dati na uvid "džakove, spiskove, zapisnike sa izbornih mesta", ali da će neko iz RIK-a dežurati kako glasački listitići ne bi bili uništeni. 12.40 - CRTA: Na četiri odsto biračkih mesta bilo ozbiljnih neregularnosti

Šef posmatračke misije CRTA Raša Nedeljkov kaže da je na četiri odsto biračkih mesta bilo neregularnosti, ali se ne može reči da je birački proces doveden u ptanje.

"To je zabrinjavajuća informacija, jer su dve liste blizu cenzusa, što znači da je svaki glas bitan", kazao je Nedeljkov. On je dodao da su neki birački odbori pojedinim ljudima dozvolili da glasaju bez utvrđenog identiteta birača, kao i da su evidentirali ko je glasa. Takođe, dodao je da je jedna osoba procesuirana zbog primanja i davanja mita u Zrenjaninu. 12.36 - CRTA: Postoji mogućnost da koalicije Dveri-DSS i Tadić-Jovanović, zbog statističke greške, ne pređu cenzus

Šef posmatračke misije CRTA Raša Nedeljkov rekao je da bi moglo da se desi da koalicija Dveri-DSS i lista Boris Tadić-Čeda Jovanović, zbog mogućnosti statističke greške, ne pređu cenzus.

Prema njegovim rečima, podaci RIK-a ne bi mogli da se bitno razlikuju od ovih podataka, odnosno ne bi smeli da budu van okvira statističke greške. 12.35 - Pokrajinska izborna komisija će preliminarne rezultate objaviti na konferenciji u 13.30 sati12.34 - Rok za prigovore RIK-u do 20 sati Predsednik RIK Dejan Đurđević naveo je da je RIK primila dva zvanična prigovora – zbog nepravilnosti na glasačkim mestima u Vranju i u Jagodini, a da će se RIK izjasniti da li će glasanje na tim mestima biti poništeno i ponovljeno. 12.30 - Na izbore izašlo 3.686.480 birača Predsednik RIK Dejan Đurđević kaže da je od 8.337 biračkih mesta obrađeno 8. 164, na kojima je izašlo 3.686.480 birača, odnosno 56,34 odsto. Kako je rekao direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević, preostalo je da se obradi još 2,54 odsto biračkih mesta, među kojima i 20-tak sa KiM, iz zavoda za izvršenje zavodskih sankcija, inostranstva. 12.20 - Pastor: Mađarska naciona zajednica je ostala jedinstvena Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor poručio je danas da rezultati izbora pokazuju da je mađarska nacionalna zajednica ostala jedinstvena i da nije pokolebano poverenje građana u SVM. On je dodao da članovi mađarske zajednice neće ostati sami u naredne četiri godine koje donose brojne izazove u vezi sa pristupanjem EU. 12.05 - Počeo sastanak opozicije, zatvoren za javnost Sastanak predstavnika opozicionih stranaka, na kojem će biti razmatran tok glasanja na parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima, počeo je danas oko 11.30 u sedištu Demokratske stranke Srbije u Beogradu. Sastanku prisustvuju predsednica DSS Sanda Rašković Ivić, predsednici DS-a i SDS-a, Bojan Pajtić i Boris Tadić i lider Pokreta "Dosta je bilo" Saša Radulović. Ivić najavila da će predstavnici opozicionih lista izjave dati nakon sastanka.  12.00 - Debakl DS u Pokrajini: Kako su demokrate izgubile Vojvodinu Demokratska stranka je izgubila Vojvodinu. Posle više od decenije, po prvi put se dešava da na pokrajinskim izborima ta stranka osvoji jednocifren procenat glasova i praktično izgubi svaku mogućnost da učestvuje u vlasti.  11.55 - SNS odgovorio Pajtiću: Ako je neko krao onda je to Pajtić SNS saopštila je danas da nema potrebe da lider DS Bojan Pajtić, za koga navode, da je lažov i lopuža, brani ijedan glas, jer je upravo on jedini koji u Srbiji krade glasove, te da se građani toga "odlično sećaju." 11.45 - Na lokalnim izborima u Vranju koalicija oko SNS odnela pobedu Gradska izborna komisija u Vranju saopštila je danas da je na osnovu obrađenog glasačkog materijala sa 91 biračkog mesta utvrđeno da je najviše glasova, 46,3 odsto, osvojila koalicija oko Srpske napredne stranke (SNS) "Aleksandar Vučić - Srbija pobedjuje", dok je druga koalicija oko Socijalističke partije Srbije (SPS) sa 20,3 odsto glasova birača u Vranju. Na trećem mestu je Jedinstvena Srbija sa 9,2%, pa DS sa 6,1%, dok je lista "Boris Tadić - mi znamo bolje" dobila 5% glasova. Manje od 5 odsto imaju SRS (3,6%), Dveri-DSS (3,3%), Zelena Stranka (2,2%), lista "Građani i građanke Srbije" (10%). 11.36 - Britanski ambasador čestitao Vučiću pobedu Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ambasadora Velike Britanije Denisa Kifa koji mu je čestitao pobedu i odlične rezultate na izborima koje je otvarila Srpska napredna stranka. Vučić je njemu odgovorio da će prioriteti buduće Vlade Srbije biti ekonomski napredak zemlje, evropske integracije i regionalna saradnja. 11.30 - Ruska NTV: Rezultat izbora važan za povratak Šešelja koji je za jačanje veza sa Moskvom Važan rezultat izbora u Srbiji je povratak nacionalista, jer će prvi put posle 2012. godine u parlamentu biti predstavljena Srpska radikalna stranka Vojislava Šešelja, ocenila je danas ruska državna NTV. "Radikali dosledno odbacuju ulazak zemlje u EU, nazivaju SAD i NATO glavnim protivnicima i optužuju vlast za izdaju nacionalnih interesa. U parlamentu, Šešelj namerava da jača političke i ekonomske veze s Moskvom i da ne dozvoli promenu Ustava", navodi NTV. 11.15 - Opština Čajetina: Ovde naprednjaci nisu pobedili Koalicija SNP – DSS – PUPS „Milan Stamatović“ ubedljivi je pobednik lokalnih izbora u Čajetini i imaće komotnu većinu samostalno da formira vlast.  11.00 - Novi rezultati RIK-a na osnovu 97,46%, na 8.164 biračkih mesta : (za 213 biračkih mesta još nisu obrađeni podaci. Ima 2,56% nevažećih glasačkih listića). SNS - 48,25% SPS-JS - 11,01% SRS - 8,05% DS - 6,04% Dosta je bilo - 5,95 % SDS-LDP-LSV - 5,03% DSS-Dveri - 5 Raspodela mandata: SNS- Aleksandar Vučić - 131 mandat DS- Za Pravednu Srbiju 16 SPS - Ivica Dačić - 30 mandata SRS - 21 mandat DSS-Dveri - 13 Savez Vojvođanskih Mađara - 2 SDA - 2 "Dostaje bilo" - 16 10.40 - Pajtić najavio moguću koaliciju sa Radulovićem i Tadićem na opštinama Bojan Pajtić najavio je za “Blic” moguću koaliciju sa Sašom Radulovićem i Borisom Tadićem na nekim od beogradskih opština. Na spomen koalicije sa Pokretom Dosta je bilo Saše Radulovića, pogotvo na Vračaru, Pajtić  je kazao da bi ona bila svakako logična na opštinama gde su osvojili veći broj glasova.  10.20 - Zeri: Kosovski Srbi masovno glasali za Vučića Kosovski Srbi masovno su glasali za Aleksandra Vučića, prenosi kosovski Zeri na naslovnoj strani. Prema izveštaju Centra za slobodne izbre i demokratiju u Srbiji, lista Aleksandra Vučića je dobila podršku 51.8 odsto kosovskih glasača. Zeri piše da je bilo i kupovine glasova birača, čak i među Albancima, te da su srpski zvaničnici organizovali prevoz glasača, među njima Roma, u severnu Kosovsku Mitrovicu kako bi glasali za Vučićevu stranku. 10.03 - Uljarević: SNS ostvarila veliki rezultat SNS je na izborima ostvarila zaista veliki rezultat, što pokazuje da postoji podrška vladinoj politici u prethodne dve godine, izjavio je danas Marko Uljarević iz Ipsos stratedžik marketinga, dodajući da glasovi sa Kosova i Metohije, koji se još čekaju, mogu uticati negativno na rejting koalicija SDS-LDP-LSV I Dveri-DSS. - “SNS je ostvarila zaista veliki rezultat preko 48 odsto, što pokazuje da ima veću podršku čak i pri većoj izlaznosti. Očigledno je da postoji podrška vladinoj politici koju je sprovodila u prethodne dve godine” - rekao je Uljarević za TV Pink, dodajući da očekuje da vlada bude vrlo brzo formirana. On je dodao da ne očekuje vladu između SNS i SRS. 10.00 - Gojković: Vučić će za nekoliko nedelja predložiti sastav vlasti Članica Predsedništva SNS Maja Gojković izjavila je danas da očekuje da će lider naprednjaka Aleksandar Vučić za par nedelja izaći sa predlogom sastava vlasti za sve nivoe. Gojković je navela da će biti promena i u sastavu vlade, ali i u samoj stranci, podsećajući da krajem maja sledi Skupština SNS. - “Mora da se menja tim, da dođu neki sveži ljudi, nikom nijedna fotelja nije zagarantovana i nema zasluga od danas pa zauvek - rekla je ona.  9.53 - RIK na osnovu 96,17 odsto obrađenog materijala: Naprednjaci odneli pobedu sa 48,27 odsto Slede SPS-JS - 11,02% SRS - 8,04% DS - 6,04% Dosta je bilo - 5,85 % SDS-LDP-LSV - 5,02% DSS-Dveri -5 9.50 - Bečki "Standard": Vučićeva dominacija u Srbiji Lider Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandara Vučić je i na ovim izborima u Srbiji ubedljivom pobedom pokazao dominaciju, i sam, ili sa koalicionim partnerima, formiraće vladu i nastaviti proces evropske integracije i ekonomske reforme, ocenjuje bečki dnevnik "Standard". Prema navodima austrijskog lista, svaki slabiji rezultat u SNS bi bio posmatran kao poraz. Da li će u srpskom parlamentu biti tri ili sedam stranaka neće ništa promeniti u unutrašnjoj i spoljno politici, ocenjuje "Standard". "Vučić će sam, ili sa koalicionim partnerima formirati vladu i nastaviti proces evropske integracije i ekonomske reforme u duhu Svetske banke i MMF-a", naveo je bečki dnevnik. 9.47 - SNS u lokalnoj skupštini osvojila 30 od 37 odborničkih mesta Prema prvim preliminarnim rezultatima parlamentarnih, pokrajinskim i lokalnim izborima, Srrpska napredna strnaka ubedljivo je pobedila, na lokalnim izborima u Ćupriji i osvojila 30 od 37 odborničkih mesta. SNS je u Ćupriji dobila 64,81 odsto glasova. 9.40 - CRTA: Sedam partija u parlamentu, koalicija Tadić-Čanak možda ostane ispod cenzusa Šef posmatrača CRTA "Građani na straži" Raša Nedeljkov izjavio je danas da će u Skupštinu Srbije prema poslednjim preliminarnim rezultatima ući predstavnici sedam političkih partija. Nedeljkov je za televiziu N1 rekao da je Koalicija "Boris Tadić, Čedomir Jovanović - Savez za bolju Srbiju" osvojila 5,04 odsto i da je imajući u vidu mogućnost statističke greške od 0,3 odsto moguće da ta koalicija ostane ispod cenzusa. "Ali u ovom trenutku je to nezahvalno govoriti. Ovo je uzorkovan rezultat. Statistika pokazuje da je pouzdanost podataka 95 odsto, u odnosu a statističku grešku moguće je da će oni ostati ispod cenzusa", naveo je Nedeljkov. 9.35 - RIK na osnovu 95,29% odrađenog materijala: SNS 48,22 odsto Lista “Srbija pobeđuje– - Aleksandar Vučić” osvojila je na vanrednim parlamentarnim izborima 48,22 odsto glasova, rekao je Tanjugu najnovije rezultate predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Dejan Đurđević. Dodao je da je koalicija SPS-JS na osnovu tog obradjenog materijala osvojila 11,02 odsto glasova, SRS 8,03 odsto, DS 6,06, a lista “Dosta je bilo – Saša Radulović” 5,95 odsto. Prema njegovim rečima, koalicija SDS-LDP-LSV osvojila je 5,02 odsto, a Dveri-DS S 5,0 odsto glasova. 9.05 - Dačić: Vučićev politički cunami je uništio sve druge političke stranke Predsednik SPS Ivica Dačić izrazio je sinoć zadovoljstvo postignutim izbornim rezultatom stranke. Dačić je prokomentarisao da je Vučićev "politički cunami uništio sve druge političke stranke". On je dodao da je SPS-u bilo važno da sačuva identitet i da bude na liniji vladine politike. 9.00 - Opozicija na novom sastanku u 11 sati Opozicija će u 11 sati održati novi sastanak u prostorijama DSS-Dveri. Opozicija se sastaje u vreme kada je Republička izborna komisija najavila novu konferenciju na kojoj će saopštiti najnovije rezultate izbora. Podsetimo, lideri opozicionih stranaka rekli su sumnjaju u regularnost izbora, a RIK je najavio da će im dozvoliti uvid u rezultate. 8.55 - Pajtić: Izbori nisu bili fer Predsednik Demokratske stranke sinoć je rekao da je zadovoljan rezultatima, ali da smatra da izbori nisu bili fer i pošteni. On je dodao da smatra da je kampanja prošla u medijskoj blokadi opozicije, hapšenja, nasilja i pokušaja da se DS uništi kao stranka.  8.50 - Ivić: Koalicija DSS-Dveri osvojila 6,17 odsto glasova Koalicija DSS - Dveri saopštila je sinoć na osnovu uzorka od 60 odsto, da je osvojila 6,17 odsto glasova. Predsednica DSS Sanda Rašković - Ivić je ocenila da je ta koalicija od CESID-a dugo držana ispod cenzusa, a da je predsednik SNS i premijer Aleksandar Vučić "zapečatio" tu koaliciju na 4,45 odsto, kao i da on "gleda u kristalnu kuglu".  8.46 - Radulović: Prošli smo bolje nego što je objavljeno, ovo je početak nove ere u Srbiji U štabu Pokreta Dosta je bilo Saše Radulovića sinoć je održano slavlje. Radulović je sinoć slavio preliminarne rezultate prema kojima je ova stranka prešla cenzus. "Sve ćemo proveriti i nećemo da dozvolimo bilo kakve manipulacije. Mi sigurno prolazimo cenzus i očekujemo rezultat između 7 i 11 odsto. Ovo je početak jedne nove ere u Srbiji", rekao je Radulović. 8.43 - Šešelj: Nisam zadovoljan rezultatima Lider SRS Vojislav Šešelj rekao je sinoć da nije zadovoljan rezultatima, da je očekivao više, ali da je za njegovu stranku u ovom trenutku najvažnije da je povratila status parlamentarne stranke. Opširnije o ovome pročitajte OVDE.8.40 - PIK: Prvi preliminarni rezultati možda kasno popodne Pokrajinska izborna komisija (PIK) još ne može da objavi preliminarne rezultate izbora za Skupštinu Vojvodine, jer je do sada samo sedam opština dostavilo potrebni izborni materijal, rečeno je jutros u PIK-u. Kako je rečeno agenciji Beta, gradske i opšinske izborne komisije u obavezi su da danas do 14.00 časova dostave PIK sav izborni materijal, a prvi preliminarni rezultati mogu se očekivati kasno popodne. 8.39 - Tadić i Jovanović: Nikako koalcija sa SNS Lideri LDP-a i SDS-a Čedomir Jovanović i Boris Tadić bili su šokirani preliminarnim rezultatima izbora. Uprkos tome, oni su čestitali Aleksandru Vučiću na pobedi, međutim dodali su da su uvereni da ulaze u parlament, ali da nikako neće u koaliciju sa SNS. Opširnije o opoziciji pročitajte OVDE.8.35 - Ristić: Pucano na moju kuću, niko nije povređen Rafali su sinoć ispaljeni na kuću kandidata za narodnog poslanika u Skupštini Srbije Slavišu Ristića. On je izjavio da su nepoznate osobe pucale iz automatskog oružja na njegovu kuću u selu Jagnjenica, kod Zubinog Potoka na severu Kosova, ali da na sreću niko nije povređen. Opširnije pročitajte OVDE.8.30 - Izbori na Kosovu protekli bez ijedne primedbe OEBS-a Na Kosovu i Metohiji izborni proces je protekao izvanredno, imamo više izašlih nego 2014. i 2012. godine, a po OEBS-u, gotovo da apsolutno nijedne jedine primedbe na to glasanje nije bilo, izjavio je sinoć direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić. 8.25 - Vučić: Građani nam ponovo ukazali čast, znam kuda treba da idemo Lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić oduševljeno je poručio sinoć nakon saopštavanja prvih preliminarnih rezultata da su rezultati izbora snažna podrška demokratiji, reformama, međunarodnim zalaganjima i evropskim integracijama, i da je Srbija pokazala sebi i svetu da je ujedinjena u želji i zajedničkim zalaganjima za bolju budućnost. "Ponosan sam i duboko dirnut rezultatima, oni su nam čast, ali i povlače i ogromnu odgovornost. Znam kuda treba da idemo, kako da obezbedimo budućnost Srbije i koliko treba da radimo da tamo stignemo", rekao je novinarima u prvom obraćanju posle izbora.  8.20 - RIK nove rezultate objavljuje u 11 sati Republička izborna komisija će u 11 sati održati konferenciju za novinare na kojoj će saopštiti podatke o rezultatima parlamentarnih izbora. 8.10 - Noć bez sna za opoziciju Lideri opozicionih stranka završili su sastanak rano jutros oko pola 5. Nakon sastanka u sedištu DS-a na kojem su bili Bojan Pajtić, Čedomir Jovanović, Saša Radulović, Sanda Rašković Ivić i Boško Obradović, lideri opozicionih stranaka su naveli da su "nesumnjivo prešli cenzus i da su osvojili poslaničke mandate". Strahuju od izborne krađe, traže uvid u podatke RIK-a. RIK je saopštio da će im dati uvid u izborni materijal. O tome više možete pročitatiOVDE.8.00 - Evropski zvaničnici šalju čestitke Vučiću na tviteru Austrijski šef diplomatije Sebastijan Kurc čestitao je sinoć izbornu pobedu Aleksandru Vučiću uz poruku da se raduje daljoj saradnji, te da se nada brzom napretku Srbije na putu u EU. Kurc je na svom tviter nalogu poruku ispisao na engleskom i srpskom jeziku - ćirilicom. I evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han čestitao je na tviteru pobedu lideru SNS-a. Napisao je da se "raduje saradnji sa novom vladom pod njegovim (Vučićevim) vođstvom, po pitanju EU integracija". 7.30 - Naprednjaci ubedljivi u Vojvodini Srpska napredna stranka je na pokrajinskim izborima i na izborima za Skupštinu grada Novog Sada, prema do sada obrađenim podacima, osvojila polovinu mandata. SNS je na pokrajinskim izborima, posle obrađenih 50 posto biračkih mesta, osvojila polovinu, odnosno 60 mandata u vojvođanskoj skupštini, a u Novom Sadu, posle 32,99 odsto obrađenih biračkih mesta, 41,30 posto ili 39 mandata, što je polovina mandata u gradskom parlamentu. Skupština Vojvodine broji 120 poslanika, a grada Novog Sada 78 odbornika. 7.20 - Podaci CeSID-a na uzorku od 90,6%: SNS - 49,2% SPS - 11,3% SRS - 7,9% DS - 5,9% DJB - 5,7%, DSS-Dveri - 5,1% SDS-LSV-LDP - 5,0% 7.15 - RIK na 83 odsto: SNS osvojio 48,26 odsto Republička izborna komisija saopštila je rano jutros da je na osnovu 83 odsto obrađenog biračkog mesta lista Aleksandar Vučić Srbija pobeđuje osvojila 48,26 odsto. Iza njih je koalicija Socijalitičke partije Srbije i Jedinstvene Srbije osvojila je 11,37 odsto glasova, a Srpska radikalna stranka 7,97 odsto glasova. Demokratska stranka osvojila je 6,1 odsto glasova građana, a Pokret Dosta je bilo 5,71 odsto glasova. Prema tim podacima, koalicija SDS-LDP-LSV 4,98 odsto glasova a koalicija DSS-Dveri osvojila je 4,95 odsto. Lideri opozicije izjavili su rano jutrosu RIK-u da je tokom izbora bila dosta neregularnosti i da će zajedno da brane izbornu volju građana. Opozicioni lideri Bojan Pajtić, Boris Tadić, Čedomir Jovanović, Saša Radulović, Sanda Rašković Ivić i Boško Obradović su zatražili su od RIK-a da im dozvoli uvid u biračke spiskove kada oni pristignu kao i u zapisnike i glasačke vreće. Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA