Najnovije

Rusija ne želi rat na „kavkaskom Balkanu“

Tokom proteklog vikenda na samom obodu Evrope počeo je — možda je bolje reći ponovo se rasplamsao — još jedan sukob. U oružanim okršajima snaga Jermenije i Azerbejdžana, u noći između petka i subote u Nagorno-Karabahu, prema tvrdnjama zvaničnika obeju strana poginulo je najmanje 12 azerbejdžanskih i 18 jermenskih vojnika.

Rusija (Foto: pixabay)

Usledile su međusobne optužbe za odgovornost za eskalaciju sukoba, a obe strane su na liniju razgraničenja počele da dovlače dodatne oružane snage.
Rusija i Zapad su apelovali na Azerbejdžan i Jermeniju da pokažu suzdržanost. Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao na "hitan prekid vatre", a Turska je poručila da će "svoju azerbejdžansku braću podržavati do kraja".     O pozadini i prirodi sukoba u Nagorno-Karabahu govori Srećko Đukić, bivši ambasador Srbije u Belorusiji. On kaže da najnoviji događaji, koji se odvijaju praktično filmskom brzinom, vuku korene još iz vremena SSSR-a. Kako kaže, poražavajuće je što je za ovako kratko vreme u tom konfliktu došlo do toga da bude mnogo žrtava i materijalne štete, naravno to u slučaju da je istina to što dve strane tvrde.
Azerbejdžan je u nedelju proglasio jednostrani prekid vatre, ali su jermenski zvaničnici saopštili da su sukobi, uprkos tome, nastavljeni i na jugoistočnim i na severoistočnim delovima fronta. Međutim, uprkos svemu tome, Srećko Đukić kaže da je optimista.
Na pitanje da li očekuje da će Rusija, ili možda Zapad, odigrati ključnu ulogu u ponovnom uspostavljanju primirja u Nagorno-Karabahu, Đukić kaže da će prema njegovom mišljenju glavni igrač zapravo biti OEBS. „Pre svega verujem da će tu sad proraditi Minska grupa. Nemačka predsedava OEBS-u, i Štajnmajer je, koliko vidim, već imao kontakte sa svim stranama, pa i sa Moskvom. Mislim da će se ići tom linijom — niti je taj konflikt tog obima, niti je teritorija toliko velika ili značajna da bi tu sad došlo do nekog ozbiljnijeg međunarodnog mešanja. Nagorno-Karabah je manji od polovine teritorije Kosova i tamo živi oko 140 hiljada ljudi. Mislim da ima mnogo drugih načina da se taj konflikt uvede u mirne vode“, zaključuje Srećko Đukić. Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA