Najnovije

Papa ublažio stav prema razvedenima, prema homoseksualcima ne

Papa Franja je danas u zaključku sa dva Sinoda, čije je objavljivanje željno iščekivalo 1,2 milijarde rimokatolika iz čitavog sveta, ublažio stav Rimokatoličke crkve prema nevenčanim parovima i razvedenima, ali je prema homoseksualcima zadržao „status kvo”.

Papa Franja (Foto: Jutjub)

Papa je u dokumentu na 260 strana pod naslovom „Amoris Laetitia” (Radost ljubavi) naveo da Crkva treba da bude manje stroga i više saosećajna prema „nesavršenim” katolicima, kao što su razvedeni i ponovno venčani, ističući da „niko ne treba da bude osuđen doveka”, prenela je agencija AFP.
Parovima koji nisu venčani, a žive zajedno „treba poželeti dobrodošlicu u Crkvu i voditi ih, strpljivo i diskretno”, dok oni koji su se razveli i ponovo venčali „nisu ekskomunicirani pa ih ne treba tako ni tretirati”, naveo je papa u novim smernicama za stav Crkve prema porodici.
Kad je reč o stavu Crkve prema homoseksualcima, papa Franja se odlučio da zadrži „status kvo”, što predstavlja udarac za liberale, koji su se nadali da će se Rimokatolička crkva malo više otvoriti prema ljudima homoseksualne orijentacije.
On je naveo da su biskupi okupljeni na Sinodima 2014. i 2015. godine zaključili da „apsolutno nema temelja za stav da su homoseksualne zajednice na bilo koji način slične Božjem planu za brak i porodicu”, navodi se u jednom od samo dva pasusa posvećena pitanju homoseksualaca u čitavom dokumentu.
Iako papina „apostolska egzortacija” izražava protivljenje „svakom znaku nepravedne diskriminacije” bazirane na seksualnoj orijentaciji, ona takođe ne sadrži pozitivne reči o vezama između homoseksualaca.
Iako to nije neočekivano, predstavlja razočaranje za gej katolike koji su, kad je papa Franja tek postao poglavar Rimokatoličke crvke, dobili nadu da će doći do stvarne promene nakon njegovog čuvenog komentara o homoseksualnosti „Ko sam ja da im sudim?"
Taj dokument predstavlja kulminaciju trogodišnjeg rada poglavara Rimokatoličke crkve.
Papa je prvo poslao upitnike porodicama širom sveta, u kojima ih je pitao za njihove nade i strahove, a zatim je okupio biskupe i kardinale na dva Sinoda u Rimu, na kojima ih je podsticao da razgovaraju, pa čak i da izraze neslaganja oko pitanja koja unose podele u crkvene zajednice u mnogim zemljama. (Tanjug)
Izvor: Politika

Bonus video

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA