Najnovije

Aerodrom "Nikola Tesla" bez konkursa primio 778 radnika

Beogradski aerodrom „Nikola Tesla“, čiji je većinski vlasnik država Srbija, zaposlio je tokom prošle godine 778 radnika bez konkursa, čime je broj zaposlenih povećan sa nešto manje od 500 na više od 1.200, objavio je antikorupcijski sajt Pištaljka.

Aerodrom "Nikola Tesla", Beograd (Foto: Jutjub)

Od 778 novozaposlenih, 760 ljudi je na određeno vreme, a 18 na neodređeno, dok je iznos koji aerodrom izdvaja za zarade povećan dvostruko – sa 683.205.000 dinara na 1.342.598.000 dinara, ili više od 11 miliona evra, pokazuju finansijski izveštaji. U istoj razmeri povećani su i troškovi za poreze i doprinose na teret poslodavca – sa 127.721.000 dinara na 245.846.000 dinara. Predstavnici aerodroma su u odgovoru na pitanja Pištaljke potvrdili da tokom 2015. godine to akcionarsko društvo nije raspisivalo javne pozive za zapošljavanje. Oni su u odgovoru dodali da je Aerodrom „Nikola Tesla“ društveno odgovorna kompanija koja „stalno unapređuje radno okruženje i kontinuirano radi na unapređenju standarda u oblasti prava zaposlenih“. Poslednjeg dana prošle godine aerodrom je imao 1.871 angažovanog radnika – 491 stalno zaposlenog, 762 na određeno vreme, 164 privremeno angažovanih i 454 preko omladinskih zadruga.
Godinu dana ranije bilo je 18 manje stalno zaposlenih, 760 manje zaposlenih na određeno vreme, 548 više preko omladinskih zadruga i 41 više privremeno angažovanih. Rukovodstvo aerodroma imalo je za zapošljavanje dozvolu Vladine Komisije za davanje saglasnosti za novo zapošljavanje i dodatno radno angažovanje kod korisnika javnih sredstava. Ta komisija je od decembra 2014. do novembra 2015. godine usvojila ukupno sedam zaključaka kojima je odobreno angažovanje novih radnika, mada prihodi aerodroma nisu porasli dovoljno da bi opravdali povećanje troška za plate. Prema tim zaključcima, aerodrom može da zaposli još radnika. Jedini javni poziv za prijem novih radnika bio je objavljen u julu i odnosio se na stručno osposobljavanje i usavršavanje. U tom jedinom javnom pozivu, aerodrom je tražio 65 kandidata za stručno usavršavanje, a primio je njih 26. Prosečna neto zarada zaposlenih na Aerodromu „Nikola Tesla“ sa poklonom za Božić i Uskrs i školskim priborom za decu zaposlenih, koji se dobija na početku školske godine, iznosi 76.360 dinara.  Izvor: Fonet

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA