Najnovije

Hapšenja zbog slika bez hidžaba na Instagramu

TEHERAN - Osam osoba je uhapšeno zbog toga što su na društvenim mrežama, pre svega na Instagramu, objavljivali fotografija koje nisu u skladu sa pravilima islama, uključujući i fotografije na kojima su žene bez hidžaba, saopštio je teheranski Sud za sajber kriminal.

Iranka (Foto: pixabay.com)

Hapšenja su sprovedena nakon dvogodišnje istrage pod nazivom „Pauk II”, a na meti su se našli i fotomodeli zbog postavljanja fotografija sa otkrivenom kosom, što je ženama u javnosti zabranjeno od Islamske revolucije 1979. Prema izveštaju suda, tokom operacije je identifikovano 170 koji su učestvovali u kreiranju i postavljanju fotografija na Instagram - među kojima je 59 fotografa i šminkera, 58 foto - modela, 53 menadzera i radnika modnih salona, prenosi AFP.
„Otkrili smo da oko 20 odsto fotografija na Instagramu iz Irana kače ljudi iz modnih krugova” rekao je predstavnik suda Dzavad Babaei prilikom gostovanja u emisiji nacionalne televizije. Babaei je rekao da je njihova dužnost da se „suprotstave onima koji na organizovan način šire nemorala, neislamsku kulturu i promiskuitet. Osim Babeia, gost emisije je bila i Elham Arab, bivši foto model, koja izjavila da je zarađivala prosečno 3.330 dolara mesečno. NJene fotografije su objavljene na Instagramu. Instagram je izuzetno popularan u Iranu. Za razliku od Fejsbuka, Tvitera i Jutjuba - koji su blokirani, Instagram je dostupan svim Irancima. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA