Najnovije

ISPRATILI SI ĐINPINGA: Evo šta je sve dogovoreno

Predsednik Narodne Republike Kine Si Đinping završio je danas trodnevnu posetu Srbiji u kojoj je sa suprugom Peng Lijuan i članovima kineske delegacije boravio na poziv predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Si Jinping na aerodromu Nikola Tesla (Foto: XinHua)

Prijemom u vili "Zlatni breg", nekadašnjem letnjikovcu dinastije Obrenović, predsednik Kine završio je trodnevnu posetu Srbiji. Si je poleteo sa beogradskog aerodroma Nikola Tesla u popodnevnim časovima, a svečano su ga ispratili predsednik Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić. Si Đinping ispraćen je pesmom "Ovo je Srbija" u pratnji tri miga 29. Posetu kineskog predsednika i delegacije su pratile i brojne kulturne manifestacije posvećene prijateljstvu dve zemlje među kojima je i izložba fotografija "Lepa Srbija-lepa Kina" u Domu Vojske Srbije. Trodnevnu posetu predsednika Kine pratilo je više više od 800 novinara, snimatelja i fotoreportera. Veliki broj predstavnika medija došao je iz Kine, ali i drugih zemalja. To je bila prva poseta jednog kineskog predsednika našoj zemlji posle više od 30 godina.

Sporazumi

Tokom posete je potpisano 22 sporazuma o saradnji, među kojima je i Zajednička izjava Srbije i Kine o uspostavljanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva, koju su potpisali predsednici Tomislav Nikolić i Si Đinping. Potpisani su i sporazumi iz oblasti građevinarstva, infrastrukture, telekomunikacija, trgovine, odbrane, medija, a jedan od najvažnijih je sporazum o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji autoputa na deonici Surčin - Obrenovac na Koridoru 10.  

Doček

Po dolasku u Beograd, u petak u ranim popodnevnim satima, gde mu je na aerodromu priređen svečani doček, kineski predsednik je zajedno sa predsednikom Srbije položio kamen temeljac za izgradnju Kineskog kulturnog centra na mestu srušene kineske ambasade i pogibije kineskih novinara u NATO bombardovanju. Potom su otkrili spomenik Konfučiju i tablu novoimenovane Konfučijeve ulice i Trga prijateljstva Srbije i Kine.

Orden

Drugog dana posete Srbiji kineskom predsedniku priređen je svečani doček ispred Palate Srbije, nakon čega je imao 'tet a tet' sastanak sa predsednikom Srbije. Nikolić je tom prilikom predsedniku Kine uručio Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici.

Železara

Kineski predsednik u subotu je razgovorao i sa predsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem, kao i sa predsednicom Narodne skupštine Srbije Majom Gojković, a održani su i sastanci dveju delegacija. Kruna posete kineskog predsednika Si Đinpinga Srbiji bio je današnji  obilazak Železare Smederevo koju je privatizovao kineski čelični gigant Hestil. Si Đinpingu i Tomislavu Nikoliću, domaćin u Železari bio je premijer Srbije Aleksandar Vučić. Prijemu su prisustvovali i članovi kineske delegacije i srpske vlade, kao i druge zvanice. Predsednik Srbije izjavio je u Smederevu danas da bi Srbija mogla da bude temelj na kojem će Kina graditi svoju poziciju u Evropi. "Svojim proizvodnim kapacitetima, sposobnim i vrednim radnicima, povoljnim poslovnim ambijentom, geografskom pozicijom i evropskom perspektivom, Srbija bi mogla da bude temelj na kojem će Kina graditi svoju poziciju u Evropi. Mi smo svesni važnosti razvoja strateškog partnerstva naših država i pristupamo mu iskreno i puna srca", rekao je Nikolić. Predsednik Kine je rekao da će saradnja dve zemlje u Železari biti model, ne samo kinesko-srpske praktične saradnje, nego i međunarodnje saradnje Kine i jugoistočne Evrope. On je istakao da su Kina i Srbija veliki prijatelji i partneri, da jedni drugima pomažu, a da je kineska strana spremna da produbi praktičnu saradnju. Premijer Vučić je naveo da je mnogo energije i ljubavi uloženo u smedervsku železaru, za koju je konačni spas došao zahvaljujući prijateljima Kinezima i predsedniku NR Kine Si Đinpingu. Vučić je rekao da je kinesko ulaganje novi početak i novi život, ne samo za tu železaru i Smederevo, već za sve građane Srbije, dodajući da će Smederevo biti jedan od najbogatijih gradova naše zemlje. Inače, kineska kompanija Hestil, koja je sa Vladom Srbije potpisala ugovor o kupovini Železare Smederevo za 46 miliona evra, definitivno će preuzeti srpsku čeličanu, kako se očekuje, do kraja juna, saznaje Tanjug. To je u skladu s predviđenim prelaznim periodom od dva meseca, dogovorenim krajem aprila kada su ministar privrede Željko Sertić i predsednik Hestila Ju Jong potpisali ugovor o prodaji.

Prve dame

Tokom zvaničkih sastanaka državnika, supruge predsednika Kine i Srbije, Peng Lijuan i Dragica Nikolić, obišle su u Zemunu Osnovnu školu "Sava Jovanovic Sirogojno" za decu sa smetnjama u razvoju, kao i Botaničku baštu u Beogradu. Izvor: Tanjug/Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA