Najnovije

"RUSKA KOLONA" U UNIJI: Italija i Francuska koče produženje sankcija Rusiji?!

U Uniji je u toku proces produženja sankcija Rusiji, koji se zvanično sprovodi zbog "aneksije" Krima, odnosno želje naroda ovog crnomorskog poluostrva da, umesto u Ukrajini, živi u okviru Ruske Federacije. Iako je ovo trebalo da bude puka formalnost, deluje da ovaj proces i neće ići baš tako glatko kao što je predviđeno.

Anti-EU protesti u Italiji (Foto: Fejsbuk)

Evropska unija odlaže produženje sankcija protiv Rusije zbog Francuske, prenosi „Ukrinform“ pozivajući se na diplomatske izvore u Briselu. List piše da su Holanđani koji predsedavaju Evropskom unijom insistirali da odluku o produženju sankcija Savet EU donese 24. juna. Međutim, razmatranje tog pitanja je odloženo. „To pitanje nije na dnevnom redu, jer se ne zna da li će Vlada Francuske uspeti da usaglasi tu odluku sa svojim Parlamentom“, izjavio je izvor agencije. Iako su svi ambasadori zemalja EU odobrili produžavanje sankcija protiv Rusije, Francuska, Velika Britanija i Švedska pribegle su postupku takozvane „parlamentarne rezerve“, koja podrazumeva usklađivanje sa nacionalnim parlamentima. Prema izvorima agencije za Stokholm i London ta procedura je formalna i biće završena do kraja nedelje. Međutim, predlog EU u Francuskoj može lako i da ne bude prihvaćen. Naime, početkom juna Senat je usvojio rezoluciju sa pozivom za ublažavanje sankcija protiv Rusije. Tokom glasanja u Gornjem domu Parlamenta Francuske „za“ je glasalo 302 senatora, a „protiv“ 16. Pre toga je sličan dokument usvojila i Narodna skupština, Donji dom francuskog parlamenta. Stalni predstavnici zemalja Evropske unije dogovorili su se 21. juna da produže sankcije protiv Rusije na još šest meseci, do kraja januara 2017. godine. Saopšteno je da je pet zemalja EU, Kipar, Mađarska, Grčka, Italija i Slovačka, bilo spremno da se založi za ublažavanje ili ukidanje ograničenja.

Italijani traže izjašnjavanje u Parlamentu

Vlada Italije zahteva od Evropske unije da u završni dokument samita EU, koji će biti održan 28. i 29. juna, uključi obećanje da će Brisel revidirati svoju politiku prema Rusiji u 2016. godini. Taj zahtev mogao bi da uspori produženje sankcija EU protiv Rusije, o čemu su ranije odlučili predstavnici svih zemalja EU, saopštila je Radio Sloboda. Prema mišljenju evropskih diplomata, zahtev Italije neće smetati produžavanju sankcija. Prema navodima portala, Vlada Italije preduzela je slične korake i u decembru 2015. godine tokom prethodne procedure produžavanja sankcija. Ranije je grupa parlamentaraca italijanske opozicione partije Pokret pet zvezda zatražila da se u Parlamentu Italije razmotri pitanje o ekonomskim sankcijama koje je Evropska unija uvela Rusiji. Poslanici su kritikovali odluku stalnih predstavnika zemalja-članica EU u Briselu o produžavanju antiruskih sankcija do 31. januara 2017. godine. Konačnu odluku o tom pitanju treba da donese Savet EU. Izvor: rs.sputniknews.com/Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA