Najnovije

NATO se „igra vatrom“ u blizini ruske granice

Nedavna vojna parada u Estoniji u kojoj su učestvovala dva američka bombardera B-52 koja su letela 30 kilometara od ruske granice, može se smatrati demonstracijom uloge NATO-a u Evropi, ali isto tako i ne baš najpametnijim potezom s obzirom na trenutnu situaciju.

B- 52 (Foto: boeing.com)

Vođstvo NATO-a nedavno se uznemirilo, prema njihovom doživljaju, pokušajem Berlina da izbegne svoje obaveze kao člana Alijanse, nakon što je nemački ministar spoljnih poslova Frank Valter Štajnmajer pozvao na manje zveckanja oružjem i više aktivnog dijaloga sa Rusijom.
Međutim, te brige su neosnovane, jer je nemačka kancelarka Angela Merkel nedavno najavila da namerava da poveća oružane snage države regrutovanjem dodatnih sedam hiljada vojnika i kupovinom više tenkova i helikoptera, navodi nemački časopis „Fokus“.
„To je znak da Nemačka namerava da igra veću vojnu ulogu u budućnosti“, tvrdi časopis.
„Fokus“ ističe da je uz nedavne manevre „Udar sabljom“ u Estoniji, NATO takođe izvršio vojnu vežbu „Anakonda 2016“ u Poljskoj i vojnu vežbu „Baltops“ u Baltičkom moru. Sve ukupno, te operacije mogle bi se smatrati najvećom zajedničkom vojnom vežbom za poslednjih nekoliko decenija, zaključuje časopis.
Međutim, nedavno učešće američkih vojnih aviona u estonskoj vojnoj paradi, kada su dva strateška bombardera B-52 proletela nekih tridesetak kilometara od ruske granice, možda je bilo malo previše.
„Naravno, zemlje koje su učestvovale, pozdravile su posvećenost NATO-a i svog patrona — Sjedinjene Američke Države. Ali to je igranje vatrom“, primetio je autor teksta.
I dok se NATO i dalje smatra odbrambenim savezom koji igra ključnu ulogu u evropskoj bezbednosti, Štajnmajerove reči bi trebalo posmatrati kao poziv da se usvoji uravnoteženiji pristup umesto da se oslanja samo na demonstriranje snage, zaključuje „Fokus“.
Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA