Najnovije

HAOS U ALEPU: Pobunjenici krenuli u veliku ofanzivu!

ALEPO - Sirijski pobunjenici pokrenuli su veliku ofanzivu na delove podeljenog grada Alepa koji su pod kontrolom režima, nakon što je sirijska vojska prethodno presekla njihov jedini preostali put snabdevanja, javlja danas agencija AFP.

Prizor iz Alepa (Foto: Jutjub)

Alepo, koji je nekada bio ekonomski centar Sirije, gotovo je potpuno razoren u ratu koji je započeo antivladinim protestima 2011. godine, a do danas je odneo živote više od 280.000 ljudi.
Pobunjenici su jutros pokrenuli ofanzivu za preuzimanje kontrole nad ulicom Kastelo, jedinim preostalim putem koji vodi iz Alepa na područje koje je pod njihovom kontrolom, javio je dopisnik Frans Presa.
Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Londonu, saopštila je da je 19 režimskih vojnika poginulo juče kad su pobunjenici digli u vazduh tunel u starom delu Alepa.
Šef Opservatorije Rami Abdel Rahman je izjavio: "Opozicija za sada ne ostvaruje napredak usled jakih vazdušnih udara režima na područja gde su borbe u toku."
Više rundi mirovnih pregovora, pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija, nisu dale rezultata, ali je specialni izaslanik UN Stafan de Mistura juče rekao da je došao "ključni trenutak" u naporima za postizanje političkog rešenja sukoba.
Uprkos diplomatskim naporima, borbe su se intenzivirale u Alepu, gradu koji je od sredine 2012. podeljen na zapadni deo, koji je pod kontrolom vladinih snaga, i istočni deo, koji kontrolišu pobunjenici.
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA