Najnovije

MOGERINI NE KRIJE: Opstanak EU je pod znakom pitanja!

BEOGRAD - Svrsishodnost i čak opstanak Evropske unije je pod znakom pitanja kao nikada ranije, a evropskim građanima i svetu je kao nikada do sada potrebna snažna EU, navela je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini.

Federika Mogerini (Foto: JuTjub)

U autorskom tekstu koji objavljuje Danas, Mogerini je istakla da je u proteklih nekoliko godina širi region Evrope postao nestabilniji i manje bezbedan. 
Štaviše, kaže ona, krize u okviru i van granica EU direktno utiču na živote svih evropskih građana.
U teškim vremenima poput ovih, jaka je ona EU koja razmišlja strateški, deli viziju i deluje kao jedinstvena celina. Nakon što je u Ujedinjenom Kraljevstvu izglasan Bregzit, Evropljani ce zaista morati da ponovo razmisle kako naša Unija funkcioniše, ali mi veoma dobro znamo za šta treba da radimo, navela je Mogerini.
Prema njenim rečima, znamo koji su nam principi, interesi i prioriteti. 
"Sada nije vreme za političku neizvesnost. Potrebna nam je strategija koja spaja zajedničku viziju sa zajedničkim delovanjem", ocenjuje Mogerini.
Prema njenim recima, nijedna država-članica EU koja sama deluje nema snage da se uhvati u koštac s pretnjama s kojima se suočava EU. 
"A ne mogu ni same da iskoriste prilike koje predstavlja današnja globalna ekonomija. Ali evropski potencijal je najveći ako se posmatra kao Unija više od pola milijarde građana", napomenula je Mogerini.
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA