Najnovije

EU NE DA! Ništa od smrtne kazne za monstrume, hranićemo ih zauvek!

Država priprema oštrije kazne za nasilnike i pedofile kao odgovor na poslednje jezive zločine, dok se uvođenje smrtne kazne ne razmatra.

Monstrumi Srbije (Foto: Prvda)

 Ona nije u skladu sa EU zakonodavstvom, a mogućnost uvođenja doživotnog zatvora kao najteže sankcije trenutno se razmatra, iako je malo verovatno i njeno uvođenje.
Premijer Aleksandar Vučić najavio je pooštravanje kazni za nasilje i najavio da će sa ministrima pravde i policije, Nikolom Selakovićem i Nebojšom Stefanovićem, sutra predstaviti sveobuhvatan plan o tome.
Svaki muž koji ubuduće pokuša da povredi suprugu suočiće se sa mnogo rigoroznijim kaznama od dosadašnjih. A pored postojećih, prema saznanjima „Blica“, biće uvedena i neka nova krivična dela za nasilje u porodici i dela protiv polnih sloboda. Ovo je za „Blic“ potvrdio ministar pravde Nikola Selaković.
Međutim, nakon jezivih zločina poput krvavog pira Siniše Zlatića (38) koji je ubio bivšu suprugu i još četiri osoba, a ranio 22 ljudi, i stravičnog silovanja i ubistva u Vratarnici u Zaječaru gde je trogodišnja Anđelina Stefanović bila žrtva komšije Vladice Rajkovića (28), u javnosti je ponovo aktuelna priča o vraćanju smrtne kazne.
- Da li mislite da bi kretena iz Vratarnice smrtna kazna sprečila da učini to što je učinio? Ja nisam siguran. Postavlja se pitanje da li hoćemo nešto da uradimo da bismo sprečili nasilje ili da bismo nasiljem uzvraćali na nasilje - poručio je Vučić.
Smrtna kazna nije opcija u Srbiji jer, osim što se skoro cela stručna javnost protivi, ne dozvoljava je ni EU, čijem članstvu težimo. Osim pojedinih država SAD, postoji u zemljama koje nemaju demokratski sistem.
Opet, kazna doživotne robije je već u nacrtima izmena Krivičnog zakona koji čekaju da se nađu pred Vladom i Skupštinom.
- Ta kazna bi više bila simbolična. Ona ne bi mogla da se primenjuje kao u SAD, već u skladu sa odlukom Suda za ljudska prava, gde se navodi da vreme posle kojeg osuđenik na doživotan zatvor može da traži uslovan otpust ne može biti duže od 25 godina. Na primer, u Nemačkoj prosečna dužina doživotnih kazni je 19,8 godina zatvora, jer oni imaju pravo na traže uslovan otpust posle 15 godina - objašnjava predsednik radne grupe profesor Zoran Stojanović.
Međutim, ministar Selaković kaže da je „doživotna kazna zatvora samo naizgled bolje rešenje, ali ima mnogo mana, jer maksimalna kazna od 30 ili 40 godina zatvora pokriva sve“. Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA