Najnovije

Forbes: Sjedinjene Američke Države nemaju dovoljno novca ni za rat sa Iranom, a kamoli sa Rusijom

SAD - Uticajni i dobro obavešteni američki magazin Forbes objavio je da vojni vrh SAD smatra mogućim u narednih pet godina ratne sudare sa Iranom, Severnom Korejom i Rusijom. Međutim, zazire od njih jer bi to navodno bili ratovi za koje Sjedinjene Države nemaju novac niti su za njih vojno pripremljene.

Američka vojska (Foto: defense.gov)

Forbes naglašava da u Pentagonu smatraju da Oružane snage SAD nisu u potrebnoj meri pripremljene „ni za jedan od tih mogućih ratnih scenarija“.

Magazin prenosi „žalopojku“ američkih elitnih generala da za finansiranje novih tehnologija za kopnene bitke imaju „nedovoljno novca“. A da Kopnene snage SAD mogu na transport i gusenična vozila da godišnje potroše manje nego što General Motors zaradi za nedelju.

Forbes posebno naglašava da Pentagon „kuka“ da mu sav budžet za materijalno-tehničko opsluživanje helikoptera odlazi na modernizaciju letelica „iz Reganove epohe“ jer Ratna avijacija SAD sebi ne može da dozvoli kupovinu novih helikoptera.

I dodaje: „Pentagon je preteruje kada tvrdi da SAD u narednih deset godina ne mogu realizovati iole obimniju modernizaciju oružanih snaga“.

Forbes navodi i da Amerikanci u Evropi mnogo šta pozajmljuju od saveznika iz NATO. Zato što nemaju dovoljno novca da tešku ratnu tehniku avionima prebacuju u Evropu. A prevoz brodovima bi trajao nedeljama.

Međutim, vojni budžet SAD je i dalje ubedljivo najveći u svetu. Na Sjedinjene Države otpada - kako tvrdi Stokholmski institut za istraživanje problema mira - 36 odsto svih vojnih rashoda u svetu. Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA