Najnovije

Antiteroristička vežba i „dušebrižnici“

Združena antiteroristička vježba policija Republike Srpske i Srbije pod nazivom „Drina 2016“ održana je na graničnom prelazu Trbušnica kod Loznice. Vježbi su prisustvovali najviši zvaničnici Srpske i Srbije, a otvorena je nakon intoniranja himni i predaje raporta predsjedniku Srbije, Tomislavu Nikoliću.

Predrag Ćeranić (Foto: Jutjub)

Piše: Predrag Ćeranić Uz korišćenje oklopnih vozila i pet letilica, oko 200 pripadnika specijalnih snaga demonstriralo je spremnost u borbi protiv terorističke grupe koja je zaposjela granični prelaz i most na Drini. Pokaznu vježbu u direktnom prenosu na prvom kanalu RTS mogli su pratiti i u Srpskoj i u Srbiji. Nakon što se vježba uspješno završila predsjednik Nikolić čestitao je učesnicima i izjavio da je vežba pokazala da Drina ne može biti granica borbi protiv terorizma, jer terorizam ne poznaje granice.
Međutim, prepreka za vježbu je bilo, jer prikazano zajedništvo nekima nije bilo po volji. Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH, Dragan Mektić, iako kadar SDS-a, ponašao se kao da dolazi iz SDA, odnosno da mu je stranački šef Bakir Izetbegović. Iz Mektićevog ministarstva od Mup-a Srpske u više navrata tražili su informacije o vježbi, insistirajući na detaljima. Iako je njihovim zahtjevima udovoljeno, jer je policijska vježba javna manifestacija a ne tajna operacija, nisu bili zadovoljni. Mektić je i dalje zakerao, a na kraju je „prijateljski“ posavjetovao ministra Mup-a Srbije Nebojšu Stefanovića da, eto, ne bi bilo dobro da se vježba održi i na bosanskoj strani mosta, kako je bilo prvobitno zamišljeno, jer bi se to moglo tumačiti kao ugrožavanje teritorijalnog integriteta BiH. Da ne bi „dobronamjerni“ Mektić pretjerano brinuo kako će sve vježba u Sarajevu biti shvaćena,  donesena je odluka da se vježba „pomjeri“ na teritoriju Srbije, te je tako održana samo na srbijanskoj polovini mosta, ali se od učešća policije Srpske nije odustalo.
Svakome ko prati bezbjednosne prilike u regionu jasno je zašto je vježba održana i koje su političke poruke i kome odaslane. Ali, kako postoji „druga Srbija“, postoji i u Srpskoj njena podvarijanta, u karikaturalnom smislu. Tako povodom vježbe „Drina 2016“ banjalučki ekvivalent Petru Lukoviću, Slobodan Vasković piše: Vježba u Loznici je “demonstracija sile” komšijama, sračunata radi daljeg dolivanja ulja na vatru i  zaoštravanja situacije, ona je i predizborni slet za SNSD…, sve je, samo nije ono za šta je predstavljaju. Slaba Srbija i preslaba RS sletskim vježbama neće nikoga prestrašiti, niti odvratiti. “Ratne igre” su direktno uperene protiv naroda, protiv RS i Srbije. Vaskovićeva podvarijanta, Dragan Bursać, ide i korak dalje: Dodik je uz svesrdnu pomoć srbijanskih vlasti izveo političko-policijsku vježbu "Provokacija 2016". Nekažnjeno. I vrlo uspješno ispunio zacrtan cilj-Bolje on i njegovi na vlasti, nego isprovociran rat. Da li ga je neko spriječio, kaznio ili sankcionisao? Nije. Oni koji bi trebali, samo autistično (namjerno ili ne), sliježu ramenima. Šta reći? U sarajevskoj štampi samo su prenijeli navedenu pisaniju. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA