Najnovije

Kina spremna za rat na moru

Kineski ministar odbrane Čang Vanćuan upozorio je na napetosti u Južnokineskom moru, navodeći da situacija može dovesti do direktnog okršaja i pozvao vojsku, policiju i građane da budu spremni na odbranu teritorijalnog integriteta Kine.

Čang Vanćuan (Foto: Sinhua)

Vanćuan je izjavu dao za vreme inspekcije vojnih instalacija u južnoj kineskoj obalnoj provinciji Čejiang, objavila je agencija Hsinua.
„Ozbiljnost stanja nacionalne bezbednosti treba imati na umu, posebno što se tiče pretnji koje nam dolaze s mora”, rekao je on.
„Kineska vojska, policija i građani moraju biti spremni na mobilizaciji ukoliko dođe do 'rata naroda na moru”, dodao je, navodeći da se građanstvo mora obrazovati po pitanju nacionalne obrane, jer je teritorijalni suverenitet Kine ugrožen.
Do novih izjava došlo je usled napetosti bez presedana oko spornih ostrva u Južnokineskome moru, gde Peking gradi vojne baze na grebenima i ostrvima.
Američka mornarica nedavno je odaslala vojne brodove i avione u blizinu spornih ostrva. SAD tvrdi da je taj potez mera odbrane slobode putovanja kroz međunarodne vode.
Vašington je u poslednje vreme u toj regiji izveo i niz vojnih vežbi.
Kina je sve američke poteze okarakterisala kao provokacije te reagovala postavljajući nove vojne sisteme na sporne ostrva.
Vanćuan je rekao kako je kineska Narodna oslobodilačka vojska, koja broji 2,3 miliona ljudi, „u potpunosti u stanju da odgovor na različite bezbednosne pretnje i provokacije”, prenosi Fonet. Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA