Najnovije

Ćeranić: Prisluškivanje kao sredstvo političke diskreditacije

U zemunskom naselju Busije Srpska i Srbija su zajedno obiležile Dan sećanja na Srbe stradale i prognane u akciji “Oluja“, povodom 21. godišnjice ovog tragičnog događaja.

Predrag Ćeranić (Foto: Jutjub)

Piše: Predrag Ćeranić Govor predsednika Republike Srpke ostavio je poseban utisak na hiljade i hiljade prisutnih. Govorio je kao lider svih Srba i kao što nijedan srpski političar nije govorio prethodnih decenija - o srpskom stradanju, srpskim očekivanjima i nadama. Govor predsednika Dodika bio je događaj u događaju.
Nije prošao ni pun sat od završetka manifestacije u Busijama, na sarajevskom portalu zurnal.info objavljen je tekst “Kako je televizijski voditelj prekinuo istragu protiv Milorada Dodika“, u kojem se prepričava navodni telefonski razgovor između predsednika Dodika i novinara Mate Đakovića, a koji je vođen, kako se navodi, tokom maja meseca. Tekst za cilj ima diskreditaciju predsednika Srpske, glavnog tužioca Tužilaštv BiH, Gorana Salihovića, i pomenutog novinara, a predstavljen je kao “pozadina sukoba Salihović – Mektić“. Kao autor teksta potpisan je Avdo Avdić. Za portal Žurnal u impresumu se navodi da je onlajn magazin, projekat udruženja “Centar za razvoj medija i analize“.
Ne ulazeći u prirodu spora između ministra bezbjednosti Mektića i glavnog tužioca Salihovića, koji je ovih dana prisutan u medijima BiH, ono na šta želimo ukazati jeste da se ponovo navodni transkripti telefonskih razgovora pojavljuju u medijima, tempirano i kao sredstvo političke diskreditacije. Milorad Barašin, koji je dužnost glavnog tužioca obavljao u prethodnom mandatu, diskreditovan je tajno sačinjenim video zapisom koji je emitovan na jednom javnom emiteru, nakon čega je odstupio sa svog položaja. Afera “Snimak“, dugo prisutna na medijskoj i političkoj sceni Republike Srpske, takođe se zasnivala na tajnom prisluškivanju i prepakivanju razgovora.
Objavljivanje razgovora sačinjenih bez odobrenja sagovornika predstavlja krivično delo za koje je propisana zatvorska kazna, koja je stroža, ukoliko su u ovu nezakonitu radnju uključena službena lica. U ovom slučaju nije objavljen snimak razgovora već tekst koji se, kako autor tvrdi, na njemu zasniva, a treba da posluži kao sredstvo za političku eliminaciju. Mete su jasno definisane: predsednik Republike Srpske Dodik i glavni tužilac Salihović. Ako su visoko pozicionirane ličnosti u BiH i dalje mete obaveštajnog podzemlja, koje se ne libi da svoje nezakonite aktivnosti učini dostupne javnosti, čemu se građani ove zemlje mogu nadati u pogledu zaštite svoje privatnosti?
Televizija N1 prenosi na svom portalu, pozivajući se na novinsku agenciju Hina: U istupu bez presedana čak i za bosanskohercegovačke uslove ministar bezbednosti BiH potvrdio je, u izjavi za sarajevsko “Oslobođenje“, kako glavni državni tužilac zapravo “trguje“ s političarima umešanim u kurupciju dodajući kako će dokaze za to uskoro javno objaviti. “On (Salihović) glavni je mešetar u državi“, izjavio je Mektić iznoseći tvrdnju kako je glavni tužilac uz posredovanje jednog novinara Stranci nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), na čijem je čelu Milorad Dodik, dostavljao dokumente vezane za istragu o sumnjivoj kupovini Dodikove vile u Beogradu.
Na potezu je Tužilaštvo BiH, da zaštiti sebe kao instituciju, a tako će dokazati da može i građane BiH sačuvati od nezakonitih radnji iz opusa koji smo naveli. Izvor: poligraf.news

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA