Najnovije

EKSPERT ZA BEZBEDNOST PREDRAG ĆERANIĆ: Koordinisana prekompozicija vlasti u BiH

Iz EU je ponovo stigla podrška sporazumu Dodik – Izetbegović, ovog puta kroz riječi Maje Kocijančić, portparola visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost, Federike Mogerini.

Predrag Ćeranić (Foto: Jutjub)

Piše: Predrag Ćeranić „EU od političkih lidera i zvaničnika u institucijama BiH očekuje da podrže rješenje o mehanizmu koordinacije što je rezultat dogovora predsjednika SDA Bakira Izetbegovića i SNSD-a Milorada Dodika“, poručila je Maja Kocijančič, i na taj način dala do znanja onima koji ovih dana pokušavaju da opstruišu postignuti sporazum, da se opstrukcija neće tolerisati. Tako je oborena ključna teza Dodikovih političkih protivnika da je odavno bez podrške međunarodne zajednice. Stvari stoje sasvim drugačije. Šef Delegacije EU u BiH, Lars Gunar Vigemark, inicirao je sastanak Dodika i Izetbegovića, a njihov postignuti dogovor EU je snažno podržala, čime je dala do znanja da Dodikovu partiju želi da vidi kao partnera i u vlasti na nivou BiH, jer se pokazalo da je Dodik, iako bez ministara u vlasti na državnom nivou, nezaobilazan politički faktor.
Da na sastanku u Motelu Barka u Istočnom Sarajevu nije bilo riječi samo o mehanizmu koordinacije, prvi je shvatio Mladen Bosić, lider SDS-a, čiji zlovoljni komentar da je riječ o prekompoziciji vlasti na državnom nivou, dovoljno govori. Bosić je Vigemarka i šefa Misije OEBS-a BiH DŽonatana Mura, označio kao projektante nove vlasti na nivou BiH, a što su oni demantovali. Ujedno, iz SDS-a sve otvorenije optužuju Mladena Ivanića, lidera PDP i člana Predsjedništva BiH, da ih je zbog saveza sa Dodikom napustio i da „kumuje“ novoj većini u Parlamentu BiH.  Nervoza zbog novonastale situacije osjeća se i u istupima drugih opozicionih lidera, koji se trude da iskonstruišu nove afere, a najavljuju i nove proteste na jesen jer će „izbori biti pokradeni“. U SDS-u podsjećaju da je „sve počelo“ nakon sastanka Dodika i Ivanića kod premijera Srbije Vučića.
Lokalni izbori u BiH, zakazani za 02. oktobar ove godine, i biće parametar političke snage i odrediće startne pozicije u prekompoziciji vlasti. Ponovo se pokazalo da su Dodik i Ivanić političari koji prate geopolitiku i umiju čitati geopolitičke poruke. Najnoviji događaj koji ima širi geopolitički okvir je neuspio puč u Turskoj. Erdoganovo otvoreno konfrontiranje sa SAD i otopljavanje odnosa sa Rusijom i Iranom, odraziće se na geopolitičku slagalicu u Siriji. Refleksije zbivanja u Turskoj mogu se prepoznati i u potezima Bakira Izetbegovića. Pružio je ruku Dodiku i ponudio ravnopravan razgovor, pogoršao je odnose sa Draganom Čovićem, liderom HDZ BiH, nije podržao Dragana Mektića, ministra bezbjednosti u Savjetu ministara BiH, u njegovom sukobu sa Goranom Salihovićem, glavnim tužiocem Tužilaštva BiH, čime je poslao poruku i SDS-u, Mektićevoj partiji.
Sve u svemu, oktobarski izbori biće više od lokalnih izbora, a postizborni period mogao bi donijeti koordinisanu prekompoziciju vlasti na svim nivoima u BiH. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA