Najnovije

Sirija i izbeglička kriza u fokusu Generalne skupštine UN

Svetski lideri okupiće se sledeće nedelje na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u NJujorku, a očekuje se da će na ovogodišnjem zasedanju glavne teme biti rat u Siriji i izbeglička kriza.

Sirija (Foto: Jutjub)

Svetski lideri žele da spreče prelivanje sirijskog rata na druge zemlje, a pre svega egzodus ljudi u preopterećene susedne zemlje i Evropu.
To će biti glavna tema dvodnevnog samita o izbeglicama koji će u ponedeljak otvoriti generalni sekretar UN Ban Ki-mun, a prisustvovaće mu 135 šefova država i vlada, kao i više od 50 ministara.
„Više zemalja mora da prihvati više ljudi, koji su proterani iz svojih domova. Više zemalja mora da prepozna koje su koristi od migracija. A svi, svuda, moraju da ustanu protiv mržnje, koju trpe mnoge izbeglice, migranti i manjinske zajednice”, poručio je generalni sekretar svetske organizacije uoči sastanka.
Američki predsednik Barak Obama biće u utorak domaćin drugog dana samita, prenosi Glas Amerike.
„Očekujemo da će rezultat samita biti nove, održive obaveze prema humanitarnim zahtevima Ujedinjenih nacija, prošireni program za razmeštanje izbeglica ili alternativni zakonski načini za prijem izbeglica”, ističe pomoćnica američkog državnog sekretara Šiba Kroker.
Međutim, postoje sumnje da bi bilo koji od skupova mogao da dovede do poboljšanja situacije za oko pet miliona Sirijaca, koji su pobegli iz svoje domovine.
„Jedini način da se reši sirijska kriza je politički dogovor. Siguran sam da će o tome biti reči tokom Generalne skupštine, ali Vladimir Putin ne dolazi u NJujork, a ako Putin nije ovde, onda neće moći da se vode ozbiljni razgovori o Siriji”, navodi Ričard Gauan sa Univerziteta Kolumbija.
SAD i Rusija ranije su ovog meseca sklopile dogovor o prekidu vatre i dostavi pomoć Siriji. Dve sile, takođe, planiraju da sarađuju u borbi protiv terorista, uključujući i džihadističku Islamsku državu.
Razgovori u NJujorku će, kako se navodi, po svemu sudeći teći u zavisnosti od toga da li je taj dogovor održiv ili ne, a što je dovedeno u pitanje zbog najnovijeg incidenta kada su SAD pogodile sirijsku vojsku u subotu.
Visoki zvaničnici Saveta bezbednosti UN sastaće se u sredu takođe s namerom da razgovaraju o Siriji, ali su očekivanja od tog sastanka veoma mala.
„U stvarnosti, odluke o Siriji se donose u Vašingtonu, Moskvi i Iranu - a ne u sali Saveta bezbednosti”, kaže Gauan za Glas Amerike.
Ostatkom nedelje će dominirati govori svetskih lidera u Generalnoj skupštini, ali među prisutnima neće biti nekih velikih imena - Vladimir Putin, Si Đinping i Angela Merkel.
Ovo će biti poslednje učešće Baraka Obame u svojstvu predsednika na ovom međunarodnom skupu, a njegov govor će najverovatnije biti pregled njegove multilateralne zaostavštine.
Zasedanje iduće nedelje biće i poslednja Generalna skupština sa Ban Ki-munom na čelu s obzirom da se njegovo desetogodišnje predsedavanje Ujedinjenim nacijama završava 31. decembra.
Prema informacijama iz UN, tokom nedelje biće održano 545 sastanaka, a Ban će učestvovati na 62 događaja, navodi AP.
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA