Najnovije

MOSKVA: Ruski i sirijski avioni nisu bombardovali humanitarni konvoj, samo su militanti znali njegovu lokaciju

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da humanitarni konvoj UN u sirijskom gradu Alepu nisu gađale ni ruske i ni sirijske snage. Iz Moskve tvrde da su samo militanti znali njegovu lokaciju.

Sirija (Foto: Jutjub)

"Sve informacije o lokaciji konvoja bile su dostupne samo militantima, koji kontrolišu ove oblasti", naveo je portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov u komentarima, koje je objavila ruska državna televizija Rusija 24, a preneo Rojters.
Konašenkov je ukazao da su militanti Nusra fronta u ponedeljak upravo u tom području započeli veliku ofanzivu na Alepo koristeći tenkove i artiljeriju.
"Pažljivo smo proučili video-snimke tzv. aktivista sa mesta događaja i nismo pronašli nikakve naznake o gađanju konvoja. Ne postoji krater, automobili nemaju fizička oštećenja od detonacije avionskih bombi. Sve što je prikazano na video-snimku je direktna posledica paljenja tereta koji je na neki čudan način izveden istovremeno sa izvođenjem velike ofanzive militanata u Alepu", rekao je on, a prenosi Sputnjik.
Ruska vojska sprovodi istragu o "informacijama" u vezi sa humanitarnim konvojem koji je pogođen u vazdušnim napadima u Siriji posle prekida primirja, saopštio je danas Kremlj.
"Naši vojni stručnjaci istražuju te 'informacije'", rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Sirijska vojska je, takođe, negirala da je učestvovala u bombardovanju konvoja u severnoj provinciji Alepo u ponedeljak, prenose sirijski mediji pozivajući se na neimenovani vojni izvor, navodi AFP.
Prema podacima opozicione sirijske Opservatorije za ljudska prava, 12 humanitaraca i vozači kamiona poginuli su juče dok su prevozili pomoć u Alep.
Komanda sirijske vojske saopštila je juče da je primirje "gotovo" i optužila pobunjeničke grupe da sabotiraju sporazum Rusije i SAD.
Peskov je rekao da primirje može ponovo da stupi na snagu samo ako "teroristi" prestanu da gađaju položaje snaga predsednika Bašara el Asada.
"Uslovi su vrlo jednostavni: treba prekinuti pucanje, treba da teroristi prestanu da napadaju sirijsku vojsku. I naravno, bilo bi dobro da naše američke kolege ne bombarduju više greškom Sirijce", rekao je Peskov.
Zvaničnik UN zadužen za humanitarne organizacije pri UN Stiven O’Brajan je ocenio da, ukoliko se bude utvrdilo da je humanitarni konvoj namerno gađan, u pitanju "ratni zločin".
Opservatorija za ljudska prava nije u mogućnosti da kaže čiji avioni su izveli napad, ali je poznato da sirijski pobunjenici ne raspolažu vazduhoplovnim snagama.
Portparol Stejt departmenta DŽon Kirbi je, ne optužujući direktno Moskvu, rekao da je Vašington "skandalizovan" stavom saveznika Damaska, Rusije.
SAD će "to pitanje direktno izneti pred Rusiju", rekao je Kirbi u NJujorku, gde se održava Generalna skupština UN.
Izvor: Agencije

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA