Najnovije

Vojna parada 20. oktobra, i Medvedev među gostima?

BEOGRAD- Dan oslobođenja Beograda 20. oktobar biće obeležen vojnom paradom - nezvanično se saznaje u Vladi Srbije.

Vojna parada (Foto: Jutjub)

Tačan scenario proslave još nije utvrđen, ali je izvesno da će u svečanom defileu država predstaviti svoje oružane snage i novo naoružanje. Počasni gost na paradi mogao bi da bude i predsednik Vlade Rusije Dmitrij Medvedev, koji bi tih dana trebalo da bude u Beogradu.
Prema saznanjima Vojska Srbije još nije dobila naređenje o pripremama za ceremoniju. Precizan plan biće napravljen kada bude usaglašen scenario obeležavanja praznika. Postoji mogućnost da 72. godišnjica oslobođenja prestonice od fašizma bude obeležena na nešto nižem nivou - vojnim defileom ili smotrom jedinica. Nije, međutim, isključena ni mogućnost da se po uzoru na paradu "Korak pobednika", održanu 16. oktobra 2014. godine, održi i prikaz celokupne vojne moći Srbije.
Na paradi će biti promovisani novi ruski helikopteri Vojske Srbije, pešadijsko naoružanje, rakete i program vozila i artiljerijskih sistema koje proizvodi državno preduzeće "Jugoimport SDPR". Premijeru će imati oklopna vozila koja su nedavno ušla u serijsku proizvodnju - "lazar 3". Javnosti će biti predstavljena haubica "nora", koja ulazi u naoružanje Vojske Srbije i koja je tražena na svetskim tržištima.
Ukoliko se finalizuju razgovori sa Ruskom Federacijom o nabavci savremenog naoružanja i vojne opreme, parada će biti prilika za predstavljanje sistema koji će ući u našu vojsku.
Tradicija održavanja vojnih defilea u Beogradu prekinuta je 1985. godine, kada je održana velika prvomajska parada kod današnjeg Doma Narodne skupštine. Praksa da se državni praznici obeležavaju marševskim korakom i defileom naoružanja nastavljena je 2014. godine, svečanošću "Korak pobednika" ispred Palate "Srbija" na Novom Beogradu. Glavni gost na obeležavanju 70. godišnjice oslobođenja Beograda i veka od početka Prvog svetskog rata bio je predsednik Rusije Vladimir Putin, a svečanom maršu je prisustvovalo više desetina hiljada Beograđana.
Na paradi "Korak pobednika" učestvovalo je 4.500 pripadnika Vojske Srbije, koji su marširali u više od 20 podešelona Kopnene vojske, Vazduhoplovstva i PVO i Rečne flotile. Učestvovali su gardisti, padobranci, specijalci... Parada je završena letom akro-grupe ruskih oružanih snaga "Striži".

Svečano

Da će ovogodišnji Dan oslobođenja prestonice biti obeležen svečanije nego inače i u znaku Vojske Srbije, najavio je i predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.
- Građani će uskoro moći da vide proizvode naše domaće industrije. Oni će na naš ponos prvi put biti predstavljeni najverovatnije 20. oktobra. Reč je o "lazaru 3", "norama" i drugim sredstvima. Srbija više nikada neće biti slaba kakva je bila - rekao je Vučić, gostujući na javnom servisu RTS.
Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA