Najnovije

Izetbegović podnosi apelaciju za ukidanje naziva Republika Srpska?

Bošnjački član Predsedništva BiH i lider Stranke demokratske akcije (SDA) ima nameru da podnese novu apelaciju Ustavnom sudu BiH kojom će od tog suda zatražiti da ospori naziv Republike Srpske, objavile su „Narodne”, pozivajući se na izvore bliske Izetbegoviću.

Bakir Izetbegović (Foto: Sinhua)

List navodi da bi Izetbegović svoju tezu za „oduzimanje” imena Republici Srpskoj obrazložio „činjenicom” da se u nazivu tog entiteta „prepoznaje samo jedan narod” i da je „on diskriminatorski po građane koji nisu Srbi”, te da je naziv Republika Srpska „uspostavljen u Skupštini srpskog naroda BiH, bez učešća Bošnjaka i Hrvata”.
U apelaciji Izetbegović će se, prema saznanjima „Narodnih”, pozvati i na odluku Ustavnog suda iz 2000. godine, kojom je – umesto člana jedan Ustava RS, koji je glasio da je „RS država srpskog naroda i građana koji u njoj žive” – određeno da je „RS jedan od dva ravnopravna entiteta u BiH, te da Srbi, Bošnjaci i Hrvati, kao konstitutivni narodi, ravnopravno učestvuju u vršenju vlasti. Kao dodatni argument koristiće i „aktuelnu” odluku o neustavnosti 9. januara, Dana RS.
„Izetbegovićevi timovi iz predmeta protiv Srba, vođenih pred Haškim tribunalom i Sudom BiH, vade delove presuda kojim žele da ’dokažu’ da je na teritoriji RS izvršeno sistematsko i plansko etničko čišćenje svih koji nisu Srbi, i da je ’sve kulminiralo genocidom u Srebrenici’, te da je RS ’genocidna tvorevina’ u kojoj  nesrpski narod, pod tim nazivom, ne oseća sigurnost”, rekao je sagovornik „Narodnih”.
On je, kako se navodi, napomenuo da će Izetbegović u apelaciju, kao dokaz više, uvrstiti i „Izveštaj komisije za istraživanje događaja u Srebrenici i oko nje, od 10. do 19. jula 1995. godine, koji je usvojila  Vlada RS u vreme dok je na njenom čelu bio Dragan Mikerević, i obraćanje bivšeg predsednika RS Dragana Čavića od 22. juna 2004, neposredno nakon što je tadašnja Vlada RS usvojila sporni izveštaj”.
Isti izvor potvrdio je kako Izetbegović „veruje” da će i ova njegova apelacija „biti prihvaćena”.
Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA