Najnovije

EKSPERT: Rusija i Asad već mogu da se smatraju pobednicima u Siriji

Već se može reći da su Rusija i režim sirijskog predsednika Bašara Asada pobednici u Siriji, rekao je u emisiji CNN-a autor knjige "Istorija ID" Favez Gerges.

Asad i Putin (Foto: kremlin.ru)

Moskva i Damask su većinu sirijske teritorije stavili pod kontrolu. Vojna pobeda učvršćuje poziciju Sirije i Rusije u narednoj rundi pregovora, i dozvoljava istima da postanu nezamenljivi igrači u svetskoj politici, a takođe učvršćuje njihovu poziciju u odnosu na američku.
U tom smislu Rusija uvek ima prednost. Može li se očekivati prekid vatre? Što se tiče SAD može li se očekivati kakav napredak?
Favez Gersez: To je vrlo važno pitanje. Trenutno SAD pokušava da iskoristi Rusiju kao polugu pritiska na predsednika i vladu Sirije. Bez obzira na to što SAD nema vojni kontigent u Siriji SAD a posebno DŽon Keri pokušava da preko Rusije izvrši uticaj na Siriju. Postavlja se pitanje zašto bi Rusija to učinila. Rusija želi nešto zauzvrat. Mi znamo kako funkcionišu međunarodni odnosi, države ne rade ništa tek tako kao da je u pitanju milostinja.
Da?
Favez Gersez: Naravno. Rusija koristi svoju poziciju u Siriji radi pregovora sa SAD. Ona želi da SAD učine ustupke ne samo u Siriji nego i u Ukrajini i u vezi antruskih sankcija i po mnogim drugim pitanjima. Ali neophodno je razumeti-to je moje viđenje, da će na kraju Rusija i SAD sesti za pregovarački sto.
Tako mislite?
Favez Gersez: Svakako? Zašto da ne? Drugih mogućnosti nema? I SAD i Rusija imaju svoje jasne interese u Siriji.
On je i bio van kontrole.
Favez Gersez: Upravo tako. Regionalni ratovi, međunarodni terorizam, kriza izazvana velikim prilivom izbeglica. U Siriji u poslednjih 48 sati se događa sledeće: Rusija i sirijska vojska pokušavaju to da dovedu do zemalja regiona, celog sveta a naročito do SAD. Pitanje je koliko varijanti imaju SAD. Ne mislim da u ovoj fazi konflikta imaju mnogo opcija.
Pristalice predsednika Bašara al Asada i Rusije su uverene da će  biti u stanju da dobije odlučujuću pobedu. SAD ne misle tako. Pretpostavimo da je režim Asada i Rusija u pravu. Da li će režim moći da povrati poverenje građana u ratom razorenoj zemlji?
Favas Gersez: Sumnjam. Kada Rusija i sirijski režim govore o ubedljivoj pobedi oni misle na želje. Oni neće moći osloboditi celu teritoriju Sirije. Ako se radi o Idlibu, severnom delu Alepa, Rusija i Sirija imaju tendenciju da ostvare velike uspehe posebno u Alepu, kako bi te pobede koristili u sledećoj rundi pregovora kao "adut".
O uspostavljanju kontrole nad celom teritorijom Sirije mi ne govorimo, to je praktično nemoguće. Cilj Rusije i Asada je maksimalno učvrstiti svoje pregovaračke pozicije. Na mestu Rusije i Asada ja bih se već osećao kao pobednik iz razloga što se već sad ne govori o ostavci Asada. Sad se govori o tome kako bi on trebao da napusti političku scenu nakon tranzicije ili kraja političkih pregovora.
Dakle Rusija pokušava da ojača poziciju svog glavnog saveznika Asada a takođe postane nezamenljivi deo  diplomatskog procesa na Bliskom istoku i svetu. Reč je o ojačavanju ruskih pozicija u odnosu na američke. Za Obamu Sirija nije strateški važna. Obama ne želi da bude uvučen u još jedan sukob na Bliskom istoku i zbog toga je Rusija uspela da ostvari velike uspehe.
Izvor: srb.news-front.info

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA