Najnovije

"Jeremićev predlog bi premostio jaz između Obame i Lavrova"

Prvi put u istoriji UN jedan kandidat za generalnog sekretara UN je predao jedinstvenu platformu za kampanju i to je Vuk Jeremić.

Vuk Jeremić (Foto: Sinhua)

Kako navodi portal nationalinterest.org, bivši srpski šef diplomatije je predao platformu pod nazivom “Jačanje UN u 21. veku“, koja sadrži 53 tačke.
- Jeremićev predlog nudi korak napred za Ujedinjene nacije, kako bi premostile jaz nastao kroz govore ljudi poput Baraka Obame i Sergeja Lavrova. Jeremić nudi veliko refokusiranje Ujedinjenih nacija u neideološkog, tehnokratskog provajdera rešenja za probleme, pritom izbegavajući potrebu da arbitrira između različitih viđenja međunarodnog političkog poretka. Rusija, Kina i SAD, kao i velike evropske sile mogu da izraze nesaglasje sa širom političkom slikom, ali svi oni vide negativne efekte klimatskih promena, migracija, širenja pandemija. Mala prljava tajna u Vašingtonu je da dok političari žele da označe UN kao rasipničku, u mnogo situacija SAD zavise od UN. Jeremićevi predlozi žele da učine UN boljim u stvarnom delovanju, u fiskalnoj kontroli, kao i nameru da se nađe dobar odgovor za one u SAD koji žele UN kao podršku moći u američkoj politici bezbednosti. Vol strit džornal je nedavno zaključio da bi Jeremić bio najbolja opcija za reforme u UN - navodi se u tekstu koji je potpisao Nikolas Gvosdev. 
On dodaje da u srži Jeremićevih predloga vidi ambicioznu želju da se definiše šta kolektivna bezbednost znači u 21. veku, kao i kakva je uloga UN kao kolektivne bezbednosne organizacije, a ne samo embrioničke svetske vlade. 
- Da li ovu viziju članice Saveta bezbednosti UN žele da podrže? Ako se u obzir uzmu nove podele na sever, zapad, istok i jug, sledeći generalni sekretar UN će morati da pliva kroz sve te tokove. Ukoliko se to ne dogodi, paraliza sistema koja se manifestovala protekle nedelje će nastaviti da pravi eroziju u naporima da se postignu globalna rešenja - zaključio je Gvosdev. Izvor: B92

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA