Najnovije

Mir još uvek daleko: Ponovo propali pregovori SAD i Rusije o Siriji

Američki državni sekretar DŽon Keri i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nisu uspeli da postignu dogovor o prekidu vatre u Siriji, a razlike ostaju nerešene, rekao je viši zvaničnik Stejt Departmenta nakon sastanka u ponedeljak.

DŽon Keri i Sergej Lavrov (Foto: Sinhua)

Keri i Lavrov su razgovarali na samitu G20 u Hangžou. Detalji njihovih razgovora nisu bili dostupni. To je drugi put za dve nedelje da Keri i Lavrov nisu uspeli da se dogovore o uslovima za prekid vatre. Prošli put su se sastali u Ženevi 26. avgusta. Keri je rekao da SAD neće prihvatiti bilo kakav dogovor samo da bi on ponovno propao.
Dogovor o prekidu vatre kojim su posredovali Lavrov i Keri u februaru propao je za nekoliko nedelja, a Vašington je za kršenje sporazuma optužio snage sirijskoga predsednika Bašara al Asada. Verovatno će se idući put sastati na sednici Generalne skupštine UN-a u NJujorku koja počinje 18. septembra. Zvaničnici Stejt Departmenta odbili su da objasne zbog kojih spornih tačaka nije postignut dogovor. Rusija istraje na tome da ne može da se složi sa dogovorom ako se opozicioni borci koje podržavaju SAD i saveznici s Bliskog istoka, ne odvoje od militanata povezanih s Al Kaidom s kojima se poklapaju u nekoliko područja. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je okončan sastanak ruskog predsednika Vladimira Putina i predsednika SAD Baraka Obame na marginama dvodnevnog samita G20 koji se danas završava u kineskom gradu Hangdžou. Peskov je naveo da su razgovori o Siriji dvojice predsednika trajali duže nego što je planirano, više od sat vremena, da su na kraju Obama i Putin razgovarali "jedan-na jedan", kao i da je sastanak prošao dobro i da će se "rad nastaviti", prenosi TASS. Bela kuća je saopštila da se Obama pre susreta sa Putinom na marginama samita G20 sastao sa francuskim predsednikom Fransoa Olandom i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel sa kojima je razgovarao o situaciji u Ukrajini. Izvor: Jutarnji list

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA