Najnovije

MAKEDONSKA VLAST OŠTRO: "Ambasada SAD da objasni svoj stav o izborima!"

Vladajuća VMRO DPMNE, bivšeg premijera Nikole Gruevskog u oštrom tonu je danas zatražila od Ambasade SAD da objasni stav kojim se zahteva da Makedonija što pre formira novu vladu, umesto da ide na nove izbore, preneli su skopski mediji.

Makedonski Majdan na pomolu? (Ilustracija: Pravda)

To, prema tumačenju VMRO DPMNE, znači da Amerikanci podržavaju vladu koju bi formirala SDSM Zorana Zaeva.
VMRO-DPMNE očekuje da Ambasada SAD razjasni da li njihov stav znači poruku da nema novih izbora, saopšteno je iz te stranke, koja u pregovorima sa albanskom partijom DUI, nije uspela da obezbedi parlamentarnu većinu i formira novu vladu.
VMRO-DPMNE je ranije danas zatražila objašnjenje od Evropske komisije koja smatra da bi Makedonija umesto novih izbora, novu vladu trebalo da formira po principu "najšire moguće koalicije".
Stav VMRO-DPMNE i njenog lidera Gruevskog je da su novi izbori jedina opcija za izlazak Makedonije iz političke krize i izbegavanje sukoba i podela.
S druge strane, lider SDSM Zoran Zaev, održao je sastanke sa ambasadorima Nemačke, Švedske i Poljske, Kristinom Alhauzer, Marsom Stefansonom i Jažekom Multanovskim, kojima je predočio potrebu da Makedonija krene napred i upoznao ih sa pregovorima koje vodi sa albanskim partijama o formiranju vladajuće koalicije i mogućnosti formiranja vlade. - S obzirom na to da su se građani na izborima jasno izjasnili za promene, tražimo da se ne gubi vreme na novim izborima, već da predsednik Đorđe Ivanov postupi po Ustavu i mandat za formiranje vlade da SDSM koja veruje da može da obezbedi parlamentarnu većinu - saopšteno je iz te partije. Istovremeno, DUI je prekinuo maratonsko zasedanje stranačkog Predsedništva, koje je trajalo tokom proteklog vikenda, a mediji prenose da su njiovi naredni koraci potpuna nepoznanica. Inače, makedonski mediji su javili da će predstavnici određenih parlamentarnih stranaka sutra biti pozvani na odvojene konsultacije sa predsednikom Ivanovim. Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA