Najnovije

Gde je Srbija zakazala: Orić godinama šetao po Beogradu, imao ljubavne sastanke (VIDEO)

Od oko 3.000 srpskih žrtava u Srebrenici i okolini, barem oko 2.000 se može staviti na teret Nasera Orića, kaže Goran Petronijević, koji je zajedno sa generalom Vojske RS Vinkom Pandurevićem gostovao u emisiji „Na nišanu Miroslava Lazanskog“.

Lazanski (Foto: mc.rs/ Jutjub)

Farsa od suđenja Naseru Oriću i oslobađajuća presuda nisu iznenađenje za Petronijevića, pre svega zbog načina na koji su svi prethodni postupci protiv njega vođeni.
On podseća da je Orić uhapšen u Švajcarskoj po poternici Srbije, a potom se Tužilaštvo BiH, kako kaže, na volšeban način setilo da u fioci ima predmet koji se protiv Orića vodio u Bijeljini i koji je izuzet od pravosuđa RS. Od Haškog tribunala bosanski pravosudni organi dobili su potvrdu da zločini za koje je Orić optužen nisu bili predmet pretresa u Hagu, što je jedan od uslova da postupak protiv njega može da bude pokrenut pred bosanskim sudom.
„Kada su bosanske vlasti videle da je vrag odneo šalu i da će se taj postupak voditi, brže-bolje su donele odluku da se taj predmet izuzme iz postupanja Višeg suda u Bijeljini i preuzeo ga je Sud za ratne zločine u Sarajevu“, objašnjava Petronijević.
Sedam godina je predmet stajao u fioci sarajevskog suda, dok Orić nije uhapšen, nastavlja Petronijević i dodaje da se radi o, kako kaže, procesnoj prevari kako bi Orić bio izručen Bosni i Hercegovini umesto Srbiji.
Iako je Srbija raspisala poternicu za Orićem, nije ništa učinila da ga uhapsi, kaže Petronijević, čak i kada je ovaj dolazio u Srbiju u lov ili u Beograd na, kako kaže, ljubavne sastanke.
Od oko 3.000 srpskih žrtava u Srebrenici i okolini, bar oko 2.000 se može staviti na teret Nasera Orića, kaže Petronijević. Orićeva biografija se sada pere, i ne bi bilo čudo da se u budućnosti pojavi kao ministar ili premijer, poput Ramuša Haradinaja.
„Kada hoćete da nekome operete biografiju, tužite ga za ono što je najteže da dokažete da biste vodili postupak, svesni toga da ne možete to da dokažete. Istovremeno ga ne tužite za ono za šta sigurno može da bude  osuđen. I to je strategija prema kojoj se ponašao i Haški tribunal, primenjujući duple standarde prema muslimanima, prema Albancima, delimično prema Hrvatima“, kaže Petronijević.
Na području opština Srebrenica, Vlasenica i Bratunac ima 146 srpskih sela u kojima su snage pod komandom Nasera Orića činile ratne zločine, u kojima su prevashodno stradali civili, kaže Pandurević.
Haški tribunal oprao je Orićevu biografiju, a sud u Sarajevu, kao produžena ruka Haškog tribunala, nije imao snage i hrabrosti da bilo šta promeni, kaže Pandurević.
„Optužnica koja je protiv njega podignuta u Hagu vešto je sročena i rečeno je da je on optužen za kršenje običaja i zakona ratovanja, što znači da je optužen za prekomernu upotrebu sile i napad na naseljena mesta koja nisu opravdana vojnom svrhom. Nije optužen za ratne zločine protiv čovečnosti. To je ostavljeno da bude samo za Srbe, jer to su zločini koji su upereni protiv civila, i to se lakše dokazuje. Međutim, tužilaštvo Haškog tribunala odustalo je od velikog broja svedoka, ključnih u Orićevom predmetu. A sud u BiH ispao je smešan, možda i naivan, da ga optuži za ubistvo trojice zarobljenika“, objašnjava Pandurević.
Prema Petronijevićevim rečima, postoji još najmanje deset događaja tokom rata za koje je Naser Orić odgovoran, a koji nisu raspravljani ni pred jednim sudom, što pravosudnim organima otvara mogućnost da i dalje gone Orića.
„Kada je u pitanju Naser Orić, ima toliko događaja u koje je bio direktno umešan… Imali smo zaštićenog svedoka koji je bio nižerangirani komandant u njegovim jedinicama. On je svedočio da je u tri navrata, kada su činjeni veliki napadi na više sela i Orić pre napada postrojavao vojsku i govorio im da idu tu i tu. Kaže, srpsko uvo, ni krme u kočini, ni dete u kolevci. To izgovara Naser Orić“, kaže Petronijević.
Pandurević podseća na naredbu Armije BiH iz septembra 1992. u kojoj se naređuju kontinuirana borbena dejstva sa ciljem potpunog uništenja srpskih naselja na području Drinjače, Liješnja, Kravice, Raševe i drugih srpskih naselja na područjima opština Zvornik, Bratunac i Srebrenica.
Ako to nije pokušaj genocida, pita se Pandurević, šta je.
Zastrašujuća nova otkrića veličine NATO zločina nad Srbijom! Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Mr Anja Filimonova: Zločini Nasera Orića i prećutana Srebrenica
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA