Najnovije

Evo šta je Šojgu prvo tražio da vidi u Beogradu

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu posetiće Beograd povodom obeležavanja godišnjice oslobođenja prestonice u Drugom svetskom ratu 20. oktobra.

Šojgu sa Putinom (Foto: Ria)

On će se tokom svog boravka u Srbiji sresti s predsednikom Aleksandrom Vučićem, posetiće Hram Svetog Save, gde će razgovarati s patrijarhom Irinejom, a prisustvovaće i vojnoj manifestaciji "Sloboda 2017" na aerodromu u Batajnici.
Prema našim informacijama, predviđeno je da visoki gost iz Moskve obiđe i Groblje oslobodilaca Beograda, gde će položiti vence i odati počast nastradalim crvenoarmejcima i borcima Narodno-oslobodilačke borbe.
Šojgu će u Batajnici prisustvovati i prvom predstavljanju šest ruskih "migova" kojima je dopunjena srpska vazduhoplovna flota, kao i savremene opreme vojnika po konceptu "1.500", a zajedno sa svojim domaćinima i mnogobrojnom publikom uživaće u nastupu čuvene ruske akro-grupe "Striži", koja je u utorak doputovala u Beograd.
Pored protokolarnog, ova poseta imaće i veliki politički značaj, jer će Šojgu s Vučićem razgovarati, između ostalog, i o produbljivanju vojne i ekonomske saradnje sa Ruskom Federacijom. Na dnevnom redu će svakako biti i pregovori o nastavku isporuke ruskog naoružanja Srbiji, što obuhvata već dogovorenu nabavku 30 tenkova T72 i 30 oklopnih vozila.
- Sama poseta ruskog ministra odbrane ima ogromnu težinu - kaže politički analitičar Dragomir Anđelković. - Teme o kojima će razgovarati sa srpskim zvaničnicima će svakako biti iz njegovog domena, što uključuje pitanja Rusko-srpskog centra u Nišu, vojnu saradnju, ali i bezbednosna pitanja, pre svega situaciju na KiM. Šojgu je konkretan čovek i spektar tema neće biti širok, ali ono o čemu se dogovori biće sigurno realizovano.
O statusu Rusko-srpskog humanitarnog centra razgovarali su u utorak i predsednik Vučić i ambasador Rusije Aleksandar Čepurin. Ruski diplomata istakao je potrebu da se, zbog obima posla, što pre reši status niškog centra. Vučić je, inače, nedavno najavio da bi to pitanje uskoro trebalo da rešava Vlada Srbije.
Američka agencija AP, u izveštaju sa sastanka Vučića i Čepurina, zahtev ruskog ambasadora okarakterisala je kao pritisak na Srbiju da se dodeli diplomatski sastus osoblju "kontroverznog centra u Nišu", za koji SAD veruju da bi mogao da bude špijunska baza. Oni navode i da na Balkanu ima mnogo napetosti, a da Rusija pokušava da ostvari svoj uticaj u ovom regionu.

Lavrov u februaru

Čepurin je u utorak sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem razgovarao o pripremama za obeležavanje 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Rusije. Tim povodom u Beograd će, u februaru sledeće godine, kako je Čepurin najavio u razgovoru za Sputnjik, doći i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
Pročitajte OVDE sve detalje o dolasku ruskog ODKB, istočnog pandana NATO, u Beograd
Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Sergej Šojgu: U Britaniji nije porasla životinja koja može da naređuje našem medvedu.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA