Najnovije

SRBI I RUSI KAO JEDNA VOJSKA: Besprekorno izvođenje složenih operacija na vojnim vežbama BARS 2017 (FOTO/VIDEO)

Na vojnom aerodromu Lipeck 2, nedaleko od Moskve, u toku je treća zajednička rusko-srpska vojna vežba BARS 2017 na kojoj piloti Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije i piloti Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije uvežbavaju složene zadatke — presretanje meta u vazduhu, manevrisanje i gađanje ciljeva u vazduhu i na zemlji.

BARS 2017 (Foto: Vojska Srbije, Pravda)

Zadaci se izvršavaju danju u složenim meteorološkim uslovima, ali i po noći. U vežbi učestvuju mešovite posade aviona MiG 29 i helikoptera Mi-8, a takođe i Specnaz, odnosno, ruske jedinice za specijalne namene. U vojnim vežbama BARS 2017 angažovano je ukupno oko 20 letelica. - Od samih zadataka izvršavamo uvežbavanje letenja u paru, odbranu i napad, a takođe obavlja se i uvežbavanje mešovitih posada u spasavanju ranjenih, povređenih, njihova evakuacija. Uvežbava se i gašenja požara i desant specijalnih jedinica u slučaju antiterorističke borbe — spasavanje talaca i tome slično. Radi se desant pomoću užeta ili iskakanja iz vazduhoplova, lebdenje i tome slično. Vi ste imali prilike da vidite sve te segmente. Videli ste segmente gađanja iz MiG-a 29, odnosno bombardovanja ciljeva na zemlji sa vazduhoplovnim naoružanjem, a takođe i gađanje i raketiranje iz helikoptera, kao i vazdušni desant Specnaza - spuštanje pomoću užeta, uvežbavanje gašenja požara sa vedrom od strane mešovitih posada i evakuaciju ranjenog, obolelog, povređenog sa lica mesta, rekao je komandant 204. Vazduhoplovne brigade, pukovnik Željko Bilić, koji predvodi 17 pilota Vojske Srbije koji učestvuju na ovim vežbama. Vežbe se održavaju na dve lokacije: u Lipecku i na oko sto kilometara udaljenom Voronježu, a čak ni nepovoljni vremenski uslovi, visoka oblačnost, kiša i vetar nisu omeli srpske i ruske pilote da demonstriraju visoku spremnost u izvršavanju zahtevnih zadataka. Vojne vežbe BARS se održavaju već tradicionalno, treću godinu zaredom — naizmenično u Rusiji i Srbiji, a njihov cilj je razmena iskustava i jačanje vojne saradnje između dve zemlje.


Foto: Ministarstvo odbrane RF Naziv BARS je skraćenica za "Bratstvo avijatičara Rusije i Srbije". Iako su posade mešovite, a to znači da je u svakoj letelici po jedan ruski i po jedan srpski pilot, prema njihovim rečima, nikakve jezičke barijere ne postoje. Pukovnik Bilić kaže da su svi srpski piloti koji su došli u Rusiju na vojne vežbe BARS namenski učili ruski jezik u Srbiji, tim pre što je tehnika u našoj zemlji uglavnom ruske proizvodnje, pa im je ta terminologija i od ranije poznata. Zbog učešća na vojnim vežbama, u Rusiju su stigli najiskusniji srpski piloti. Sa druge strane, ruske pilote tradicionalno bije glas da važe za najbolje u svetu. Oni su to dokazali i u sirijskoj operaciji, u borbi protiv terorizma. Pukovnik Bilić u tom smislu ističe značaj ovih vežbi. - Lično nisam leteo, ali iz razgovora sa pilotima koji učestvuju u vežbama zaključujem da su zadovoljni i da su oduševljeni znanjem ruskih kolega i njihovim poznavanjem svoje tehnike i njihovim mogućnostima. Ali, s obzirom na nalet koji održavaju i koji imaju na ovim prostorima, to nije nešto tako novo. Čak naši piloti, iz Srbije, u razgovoru sa njima kažu da su izvršavali iste, slične, čak nekad i komplikovanije manevre na prostoru Republike Srbije. Ove vežbe nisu slučajnost, a kolege iz Ruske Federacije su prihvatile da se to radi i u Rusiji i u Srbiji jer i oni definitivno nauče nešto i kod nas, rekao je pukovnik Bilić, naglašavajući značaj razmene iskustava između naših i ruskih avijatičara.


Foto: Ministarstvo odbrane RF Komandant 204. Vazduhoplovne brigade Republike Srbije je iskoristio priliku da još jednom zahvali ruskoj strani na odličnoj organizaciji vojnih vežbi i gostoprimstvu koje su im ukazali. On je naveo da je sve izvrsno organizovano — od smeštaja u hotelu i prihvata do kompletne pripreme i realizacije zadataka, a takođe je i naglasio da se srpski piloti u Rusiji "osećaju kao da su kod svoje kuće, u svojoj zemlji". Dani srpskih pilota u Lipecku protiču veoma dinamično, od ranog jutra do večeri. - Mi smo tu već treći, četvrti dan, a aktivnosti, kao što vidite, traju od devet ujutru do deset uveče. Za sada još nismo imali vremena za neke privatne aktivnosti, da upoznamo grad ili nešto slično. Dan nam protiče klasično letački, kao što je to i na našim prostorima — prepodne rad, priprema za letenje, pauza za ručak, pa opet rad, letenje i priprema za popodne i noć. Ipak, ističe pukovnik Bilić, druženje sa ruskim pilotima je celodnevno, a počinje svakog jutra spajanjem posada.


Foto: Ministarstvo odbrane RF - Da, počinje od jutarnjeg dolaska - spajanjem posada, a zatim se odlazi na pripremu na zemlji i to druženje ne prestaje do 10 sati uveče kad se završava analiza letačke obuke i priprema za sutra. Piloti su konstantno zajedno i u prostorijama za boravak i odmor. Ruska strana nam je dala na korišćenje svoje kompletne usluge - od prostorije za smeštaj do prostorije za pripremu, obedovanje, saunu, sve, sportsko-rekreativni centar… Dali su nam na raspolaganje sve što i oni koriste. Mislim da je to korektno i mi im uzvraćamo istom merom u Srbiji, zaključio je Bilić. Inače, vežba BARS 2017 odvija se u skladu sa planom o međunarodnoj vojnoj saradnji i trajaće do kraja ove nedelje. Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ovako je to izgledalo prošle godine, kada su domaćini bili Srbi:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA