Najnovije

DOGOVOR ZA KRAJ AMERIČKE HEGEMONIJE: Lavrov, Zarif i Čavušoglu usaglasili plan za novu eru međunarodnih odnosa! (VIDEO)

Šefovi diplomatija Rusije, Irana i Turske – Sergej Lavrov, Muhamed DŽavad Zarif i Mevlut Čavušoglu - usaglasili su u Antaliji preporuke za organizovanje Kongresa sirijskog nacionalnog dijaloga.

Zarif, Čavušoglu i Lavrov u Antaliji (Foto: Tass)

Predložene „preporuke” će u sredu u Sočiju razmotriti i najverovatnije odobriti lideri tri zemlje: Vladimir Putin, Hasan Rohani i Redžep Tajip Erdogan. Preporuke su u funkciji – kako se naglašava – „uspostavljanja poverenja među Sirijcima radi rešavanja svih pitanja kroz međusirijski dijalog i dostizanja kompromisa koji će biti u interesu jedinstvene i jake Sirije, kako je to i pređvieno rezolucijom Saveta bezbednostzi UN 2254”. Lavrov, Zarif i Čavušoglu su ocenili da je ulazak u završnicu razbijanja Islamske države doveo do smanjivanja nivoa nasilja u Siriji i stvorio pretpostavke da se od pređe „od oružane konfrontacije na pregovore o političkom rešenju”.

Lavrov: Sve dogovoreno

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je nakon trilateralnog sastanka u Antaliji izjavio da je sastanak bio koristan i da su se strane dogovorile o svim pitanjima. - Okupili smo se da bismo razmenili mišljenja o konkretnim detaljima pripreme za samit predsednika naših zemalja, koji će se održati 22. novembra u Sočiju. Rad je bio veoma koristan. Dogovorili smo se o svim ključnim pitanjima i izvestićemo predsednika o našim procenama kako da se krene napred, kako da se ojača proces u Astani, koji treba da stvori najpovoljnije uslove da Ženevski proces konačno dobije neke efikasne instrumente za rešavanje zadataka postavljenih u Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 2254, rekao je Lavrov novinarima. On je dodao da su tri strane razgovarale i o učešću Kurda u radu kongresa nacionalnog dijaloga Sirije. - Ne mogu da vam dajem detalje. Naše preporuke će biti dostavljene šefovima država. Oni će doneti odluke na osnovu tih predloga, rekao je Lavrov. Vojni zvaničnici Rusije, Turske i Irana u stalnom su kontaktu povodom saradnje u zonama deeskalacije u Siriji, izjavio je ruski ministar. - Ovim pitanjima se bave naši vojnici. Vojni zvaničnici su u stalnom kontaktu. U okviru priprema po vojnoj liniji za samit u Sočiju, načelnici generalštabova Rusije, Turske i Irana takođe će se sastati i razgovarati o tim pitanjima, odgovorio je Lavrov novinarima na pitanje da li su države-garanti postigle nove sporazume o prisustvu posmatrača u zoni deeskalacije u području Idliba.

Amerikanci izbačeni iz igre

U svemu ovome postoji skrivena ali izuzetno važna dimenzija: Moskva, Teheran i Ankara nastavljaju da Siriju vode ka prestanku rata i političkom rešenju mimo Sjedinjenih Država i njihovih saveznika i satelita. Da im mrse konce i kvare planove… Sećate li se onih okupljanja „Prijatelja Sirije”? Kluba u kojem su bile sve zapadne i arapske države koje su Siriji radile o glavi, agresori koji su glumili mirotvorce… Da se Rusija i Iran nisu umešali u rat na strani Sirije (Turska im se priključila da bi rešavala svoj problem sa Kurdima i dodvorila Rusiji, koja joj je ostala jedini partner tokom neuspelog puča), o Siriji bi se već pre godinu dana govorilo kao o „bivšoj Siriji”, na istin način na koji se sada govori o „bivšoj Jugoslaviji”. A Amerikanci i njihovi pomagači i vazali raportovali bi kako se njihov protektorat „demokratska Sirija” svakoga dana u svakom pogledu sve brže i uspešnije razvija… Samo što bi to bila, u najboljem slučaju, labava konfederacija sunitskih, kurdskih i šiitskih entiteta, i sa teritorijama pod kontrolom Turske i Izraela… A koliko je i zašto je zaobilaženje SAD važno i koliko je bilo neophodno, svedoči i ova današnja izjava jednog visokog sirijskog oficira: - Naše jedinice su likvidirale militante Islamske države koji su uz podršku američke avijacije izveli kontranapad i bili uspeli da pre dva dana prodru u Abu Kamal. Sada je taj grad ponovo očišćen i počelo je njegovo razminiravanje. Više o oslobođenju Abu Kamala (Al Bukamala), pročitajte OVDE. Izvor: fakti.org, vostok.rs, Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA