Najnovije

IZRAEL PRETI: Nakon Islamske države, na redu je Iran!

Ministar odbrane Izraela Avigdor Liberman pozvao je umerene arapske zemlje da „otvore novu stranicu u odnosima sa jevrejskom državom“ i da formiraju regionalnu koaliciju za borbu protiv Irana.

Izraelski tenk (Foto: Sinhua)

On je predložio bliskoistočnim liderima da se ugledaju na Egipat koji je još pre 40 godina uspostavio dugoročan mir sa Izraelom.
- Prošlo je 40 godina od istorijske posete egipatskog lidera Anvara Sadata koji je uspostavio dugoročan mir sa Izraelom. Pozivam lidere našeg regiona da nastave tu tradiciju i da otvore novu stranicu u odnosima ne samo između arapskog sveta i Izraela, već i u međunarodnim odnosima -  rekao je.
Obraćajući se svojim regionalnim partnerima, Liberman je objasnio da se Izrael upravo zbog Irana nalazi u do sada najvećem stanju pripravnosti, te da Teheran za Jerusalim predstavlja „pretnju broj jedan“.
- Bliskom istoku je više nego ikada potrebno da formira koaliciju umerenih zemalja protiv Irana. Koalicija protiv IS je završila svoju misiju, nakon IS-a sledi Iran -  napisao je on na Fejsbuku.
Mediji ocenjuju da zbližavanje odnosa Izraela i umerenih bliskoistočnih država, pre svega monarhija Persijskog zaliva, predstavlja osnovni cilj politike Jerusalima, te da jevrejski političari nastoje to da sprovedu na osnovu zajedničkih interesa, ali i pretnji, koje se u najvećoj meri ogledaju u ekspanziji Irana.
Međutim, arapski svet još nije spreman na zbližavanje sa Izraelom sve dok Jerusalim ne sredi odnose sa Palestinom.
Pročitajte OVDE šta su to novo i zastrašujuće otkrili južnokorejski agenti, a tiče se Kim DŽong Una?
Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Koliko je moćna armija Izraela?
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA