Najnovije

DODIK: Za Mladića je rezervisano mesto heroja! Ovo nije presuda srpskom narodu!

Za srpski narod general Mladić je istinski heroj i patriota, naglasio je danas predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik na konferenciji za novine povodom presude Ratku Mladiću.

Milorad Dodik (Foto: Ria)

Dodik je rekao da presuda Mladiću nije presuda srpskom narodu, te da u RS niko ne veruje da je on kriv, prenosi RTRS.
Haški tribunal izrekao je danas presudu nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, osuđujući ga na kaznu doživotnog zatvora za genocid u Srebrenici.

Zvizdić: Zločin se ne može isplatiti

Presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju vrhovnom komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću još je jedna potvrda da se ratni zločin nikada i nikome ne može isplatiti, ma koliko se zločinci skrivali i bežali od svoje odgovornosti, poručio je predsedavajući Veća ministara BiH Denisa Zvizdića.
On je dodao da kazna koju je Haški tribunal izrekao ratnom komandantu VRS neće vratiti na hiljade stradalih nedužnih civila, ni njihovim porodicama doneti konačni smiraj, ali je važnost te sudske presude dalekosežna za budućnost celog regiona, prenosi Klix.ba.
Ratna istorija bivše Jugoslavije pisaće se na temelju dokaza i činjenica koje su nedvosmisleno utvrđene u haškim sudnicama, a sve ostalo su dnevnopolitičke reakcije s ciljem da se povesni značaj današnjeg događaja umanji ili relativizira, istakao je on.
Ratko Mladić je u ratu komandovao vojnim jedinicama koje su počinile neke od najgorih zločina u novijoj historiji, njegova odgovornost je utvrđena izvan svake razumne sumnje i on će ostati upamćen samo po svojim zlodelima, poručio je Zvizdić.
On je izrazio nadu da će presudu koju je Međunarodni krivični sud danas izrekao Ratku Mladiću pažljivo pročitati svi oni koji još uvek prizivaju nove podele i sukobe, ako već nisu spremni da se suoče sa svojom prošlošću.

Ivanić: Pomoć Mladiću

Banjaluka - Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić, komentarišući današnju presudu Ratku Mladiću, rekao je da se od Haškog suda koji je tokom mandata pre presude Mladiću, Srbima izrekao pet doživotnih kazni i ukupno 758 godina zatvora, Hrvatima 166 godina, a Bošnjacima svega 41,5 godinu, ništa drugo nije moglo ni očekivati.
On je rekao da nikako ne treba odustati od podrške Mladiću i da mu treba pružiti maksimalnu pomoć u žalbenom postupku.
"Kada pogledate sve ove stotine godina kazne koje su dobili Srbi i tome dodate podatak da je Haški sud ukupno za sve zločine nad Srbima do sada izrekao svega 50 godina zatvora, to o ovom sudu dovoljno govori", rekao je Ivanić Feni.
On smatra da presuda Mladiću pokazuje da se nastavlja negativan odnos prema Srbima i da ce Haški tribunal ostati upamćen po tome da nije delio pravdu, već politiku".
"Haški tribunal je umesto poverenja doneo nepoverenje. A umesto pomirenja dovesće do novih političkih sukoba", rekao je Ivanić.
On je naglasio da RS nastavlja da funkcioniše i da ostaje garant opstanka srpskog naroda u BiH.
"Svi koji u Sarajevu pokušavaju RS dovesti u pitanje, u tome neće uspeti. Srpski narod ima dovoljno instrumenata da odbrani svoju poziciju i svoje institucije", poručio je Ivanić. 

Čubrilović: Haški sud pristrasan

Prvostepenom presudom generalu Ratku Mladiću, Haški tribunal je nastavio dosadašnju praksu izricanja visokih kazni bivšem političkom i vojnom rukovodstvu Republike Srpske, čime je još jednom očigledno pokazao da je pristrasan, neobjektivan i politički motivisan izjavio je danas predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.
"Po utvrđenoj matrici i stereotipu o isključivoj krivici jednog naroda u proteklom građanskom ratu u Bosni i Hercegovini, haški sud je nastavio da najstrože kažnjava samo Srbe. Nakon svih spornih presuda, uz ignorisanje srpskih žrtava, materijalnih dokaza i ekspertskih veštačenja o zločinima počinjenim nad Srbima, od Haškog suda nije se ni očekivalo da sudi drugačije", rekao je predsjednik Narodne skupštine.
Predsednik Čubrilović je naglasio u pisanoj izjavi da je Haški tribunal, kažnjavajući Srbe, kojima je izrekao oko 1.200 godina zatvorske kazne, dok je istovremeno oslobađao odgovorne za zločine nad Srbima uprkos brojnim dokazima, svedočenjima i video snimcima koji dokazuju te zločine, pokazao da donosi političke i pristrasne presude.
"Hrvati, Bošnjaci i Albanci zajedno su osuđeni na trostruko manju kaznu koja u ukupnom zbiru iznosi oko 360 godina. Pored toga, Haški tribunal nije sudio ni Franji Tuđmanu, ni Aliji Izetbegoviću, niti drugim viskopozicioniranim vojnim i političkim funkcionerima Bošnjaka i Hrvata".
"Onima kojima je sudio, sudio je na takav način da ih oslobodi krivice. Takvim delovanjem Haški tribunal je naneo ogromnu štetu procesu pomirenja u Bosni i Hercegovini i regionu", navodi predsednik Čubrilović.
"Bez obzira na rad Haškog tribunala, ustavna pozicija Republike Srpske i zagarantovana prava srpskog narod u Bosni i Hercegovini nisu i neće biti ugrožena", rekao je Čubrilović.
Predsednik Čubrilović izjavio je da je razočaravajuće to što Haški tribunal nije imao razumevanja za zdravstveno stanje generala Mladića i nije mu omogućio lečenje na adekvatan način.
"Selektivna pravda nikada nije dovela do pozitivnih pomaka u postkonfliktnom društvu. Tako i selektivna haška pravda nije dovela do pomirenja u regionu. I to je krah misije tog suda, ako je pomirenje uopšte bilo cilj njegovog osnivanja", rekao je Čubrilović.
On je izrazio nadu da će tim odbrane genrala Ratka Mladića, u drugostepenom postupku, uspeti da dokaže da je general svoju dužnost načelnika Generalštaba Vojske Republike Srpske obavljao profesionalno i časno i dao je dao značajan doprinos u odbrani srpskog naroda u Bosni i Hercegovini, stoji u pisanoj izjavi predsednika Skupštine Republike Srpske nedeljka Čublirovića. 
Pročitajte OVDE zašto ipak nije sve gotovo kada je reč o Mladiću?
Izvor: Fonet

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Dodik: Nikakve koristi nemamo od BiH.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA