Najnovije

LUDILO: Rusi prekopirali američki zakon, Zapad ih proziva zbog pretnji slobodi govora

Službeni predstavnik Evropske unije za spoljne poslove je objavio saopštenje u kojemu ruski zakon o stranim medijima opisao kao “pretnju slobodi štampanja”.

Ilustracija (Foto: kremlin.ru)

“Zakon o stranim agentima se protivi obavezama Rusije na području ljudskih prava”, stoji u saopštenju. Takođe se napominje da zakon predstavlja “dodatnu pretnju” za slobodne medije.
U subotu je ruski predsednik Vladimir Putin potpisao zakon o statusu inostranih agenta za medije koje finansiraju strane vlade. Zakon se posebno odnosi na medije Glas Amerike, Radio Slobodna Evropa, Dojče vele i Si En En. Ruski je zakon zapravo kopija ranije usvojenog američkog zakona, koji nalaže da se kao inostrani agenti registruju televizija RT America, a isti status ima i internetski portal Sputnjik.
Što je učinila Rusija? Ništa. Uzela gotovo u celosti novi američki zakon, prevela ga na ruski, dala na glasanje u Državnu Dumu, gde je i usvojen, a onda ga je potpisao predsednik.
Reakcija Evropske unije i paralelni svemir smušenih evrobirokrata je neobjašnjiv. Podsetimo da je ranije Evropskom parlamentu izglasana rezolucija koja analizira dva glavna neprijatelja s kojima se suočavaju države članice EU i u kojoj se donose upozorenja te zaključci kako se boriti protiv tih opasnosti. U izvještaju koje je prethodilo rezoluciji navedeno je da su te dve opasnosti – Rusija i takozvana “Islamska država”.
Pre nego će osuditi Moskvu, što nije učinjeno u slučaju istovetnog američkog zakona, Brisel je odlučio da će godišnje trošiti više od milion eura za rad Operativne radne grupe za strateške komunikacije, kojoj je zadatak“ suzbijati ruske dezinformacije i otkrivati lažne vijesti”, piše „Gardijan”, koji dodaje kako je ovo po prvi put da će antipropagandna uprava dobiti novac iz proračuna EU i neće se oslanjati isključivo na donacije zemalja članica Evropske Unije.
Evropska unija povećava ubrzava kampanju u borbi protiv “ruskih dezinformacija i lažnih vijesti “. U tu svrhu Brisel planira potrošiti više od milion eura godišnje, piše „Gardijan”.
Prvi put od svog osnivanja, radna grupa East Stratcom će dobiti novac iz proračuna EU i neće se oslanjati na donacije zemalja članica. Uprava će od 2018. do 2020. godine dobijati 1,1 milion eura godišnje, rekao je izvor britanskog lista.
Informacije su se pojavile nakon upozorenja predsednika Evropskog veća Donalda Tuska, prema kojem su stvarni problemi Evrope su “kibernetički napadi, lažne vesti i hibridni rat “.
„Moramo biti vrlo oprezni, budni i iskreni. Ako se želimo zaštititi, ako želimo pomoći našim partnerima, moramo jasno razumeti pretnju unutar EU”, za „Gardijan” je izjavio neimenovani zvaničnik nakon samita Istočnog partnerstva.
„Gardijan” javlja “kako je odluka Brisela da izdvoji novac za antipropagandnu upravu uslijedila nakon rasta lažnih informacija iz Rusije o Španiji i referendumu u Kataloniji”.
Nakon što je ova tema prošla, izvori EU su primijetili da su novi ciljevi dezinformacije zemlje Istočnog partnerstva. Kao primjer su evrobirokrati naveli medijske izvještaje kako EU nameće ograničenja na proizvode iz Gruzije, iako je u stvarnosti zemlja izuzeta od plaćanja carina na sve proizvoda, osim belog luka. Teme uvoznih kvota se nitko nije dotaknuo i koliko je tržište EU zaista “otvoreno” za Gruziju.
Operativna radna grupa za strateške komunikacije je osnovana 2015. godine kako bi se borila protiv “lažnih i obmanjujućih” vijesti o EU nakon “hibridne vojne kampanje Rusije u Ukrajini”. Poduprava u Briselu ima 14 zaposlenih i sada će se kapaciteti antipropagande proširiti.
Političari i predstavnici društvenih grupa, odnosno nevladinih udruženja, dugo su tvrdili kako grupa nema sredstva za rešavanje problema. Prošle su godine čelnici EU odbili predlog Evropskog parlamenta za povećanje budžeta uprave za 800 hiljadu evra.
„Grupa trenutno izrađuje planove o tome kako potrošiti novčanu infuziju bez presedana. Planiraju pojačati praćenje ruskih medija i proveravati informacije kako bi dobili detaljniju sliku o opsegu dezinformacija”, navodi u svom članku o navodnoj ruskojpropagandi na internetu, „Gardijan”.
Rusija bacila izazov Amerikancima, propala taktika svrgavanja režima. Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: logicno.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ruska raketa uspešno ispunila zadatak
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA