Najnovije

OVO JE OBJAVA RATA: Severna Koreja neće mirno posmatrati kako američki brodovi blokiraju poluostrvo!

Severna Koreja oštro je reagovala na najave Vašingtona o pomorskoj blokadi te zemlje.

Severnokorejska obalska artiljerija (Foto: Sinhua)

"Potezi koje SAD vuče prema pomorskoj blokadi ni u kom slučaju ne mogu biti tolerisani, pošto predstavljaju grubo kršenje suvereniteta i nacionalnog ponosa jedne nezavisne države", saopšteno je preko Centralne novinske agencije Koreje (KCNA).
"SAD otvoreno pokušava da preduzme mere pomorske blokade protiv Demokratske Narodne Republike Koreje (DNRK) i da uguši njenu ekonomiju u vreme mira. Ovo je samo deo njihovih planova da eskaliraju političku i ekonomsku blokadu protiv DNRK, oja traje već decenijama. Citirajući definiciju invazije iz Londonskog ugovora i rezoluciju 3314 Ujedinjenih nacija, KCNA tvrdi da bi ovakva blokada protiv suverene države u vreme mira mogla da se okarakteriše kao "akt invazije i ilegalni čin".
"Sada SAD trubi o pomorskoj blokadi, ne zadovoljavajući se najvećim ikada izvedenim vežbama nuklearnog rata na moru i u vazduhu i to nakon dostavljanja strateškog naoružanja na jug poluostrva. To je gnusni čin ratnih zločinaca, koji pokušavaju da gurnu situaciju u nekontrolisanu katastrofalnu fazu, koja samo jednim potezom može da preraste u otvoreni rat", navodi se u saopštenju. Reakcija Pjongjanga usledila je nakon izjave državnog sekretara SAD Reksa Tilersona da njegova zemlja ima sva prava da uvede pomorsku blokadu transporta svih dobara u i iz Severne Koreje, nakon testa balističke rakete Hvason-15, koji je izveden 29. novembra. Zašto bi, prema najnovijem američkom istraživanju, SAD izgubile rat protiv Rusije, pročitajte OVDE.
Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ratna mornarica Severne Koreje:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA