Najnovije

ŠEŠELJ: Kakav Hag, imam danas pametnija posla - neka pošalju presudu poštom! (VIDEO)

Žalbeni pretres na suđenju lideru radikala Vojislavu Šešelju zakazan je za danas u 13 časova, prema rasporedu koji je izdalo žalbeno veće Mehanizma za međunarodne krivične sudove. Kako se navodi u saopštenju Mehanizma, pretres će početi uvodnim izlaganjem predsedavajućeg sudije, nakon čega će uslediti usmena argumentacija Tužilašva i Šešelja u vezi sa žalbom, u slučaju da Šešelj prisustvuje pretresu.

Šešelj (Foto: Jutjub)

Pretresno veće III Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) je 31. marta 2016. Šešelja oslobodilo krivice po svih devet tačaka Optužnice kojom su mu stavljani na teret zločini protiv čovečnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja.
Optužnicom se navodi da je Šešelj, između ostalog, počinio ove zločine uključujući i kroz učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je imao za cilj prisilno uklanjanje većine nesrpskog stanovništva iz delova Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Vojvodine u Srbiji.
Šešelj je za TV Pink izjavio da ga postupak koji će se danas voditi u Hagu ne zanima i da ga neće ni pratiti.
- Zahtev tužilaštva je glupost jer ne postoje nikakvi argumenti. Da bi presuda pala, tužilac mora da dokaže da su srušena prava ili da je pogrešno utvrđeno činjenično stanje. Međutim, ne može da dokaže ni jedno ni drugo i svaki civilizovani sud bi obustavio suđenje i doneo oslobađajuću presudu - rekao je Šešelj, dodajući da prava jesu kršena, ali samo njegova.
Kako je istakao, danas tokom žalbenog pretresa imaće „pametnija posla“. 
- Neću ni da pratim šta se dešava, imam bitnija posla, radim na novoj knjizi. Presudu će mi poslati poštom. Šta god da se desi, imam neoborive argumente da su moja prava kršena, pa je nemoguće ni da me naš sud isporuči. Postupak traje već 15 godina, što nije razuman rok, te ne verujem da bi i naš sud doneo odluku da me isporuči – rekao je lider radikala.
Moguće je, kako je dodao, da obore oslobađajuću presudu, pa da traže novi postupak. Međutim, ističe da se ne bi uključio u postpak, jer je svaki razuman rok prošao.
Šešelj je podsetio da je pred odlazak u Hag izjavio da odlazi da pobedi ili da pogine.
- Da sam ušao u tu kolotečinu i prihvatio branioca kojeg su oni želeli da mi nametnu, verovatno bih već uveliko robijao. Postupio sam najracionalnije i ne postoji advokat koji bi me bolje branio od mene samog – rekao je Šešelj.
Samoubistvo Slobodana Praljka smatra herojskim činom, iako je „njegov stil drugačiji“.
- Moj stil je drugačiji. Ja sam štrajkovao glađu, što mi je posle dvadesetak dana razbistrilo mozak, jer sva energija prelazi u nervni sistem. U jednom trenutku mi je pao kalijum, mislili su da nećui izdržati pa su rešili da mi ispune šest zahteva, tako sam se i oslobodio fašiste (Alfonsa) Orija. Da su znali kakve će muke imati sa mnom u Hagu, nikada me ne bi pozvali – rekao je Šešelj.
Danas se, kako smatra, ništa neće potvrditi. Biće otvorena rasprava, tužilac i zaštitinik optužbe će govoriti, a zatim i američka advokatica koja, kako smatra Šešelj, navodno brani njegove interese.
- O njoj nisam našao ništa loše, ali me ne zanima, baš kao i ceo postupak – kaže Šešelj.
Nijedna presuda ne bi promenila njegovo mišljenje o Haškom tribunalu, jer je u njemu osuđeno mnogo nevinih.
- Moja ocena Haškog suda je u svakom slučaju negativna i bio bih licemer kada bih ga smatrao ispravnim ako bih dobio oslobađajuću presudu – rekao je Šešelj.
Šešelj poručio da ostaje u politici do smrti, pa makar imao i 0,5% glasova! Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: Pink

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Vojislav Šešelj - intervju za rusku nacionalnu televiziju Rossiя 1
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA