Najnovije

Saradnik Klintonovih bi da potpuno razori našu zemlju: Srbe bombama prisiliti da priznaju Kosovo

Siva eminencija administracije Klintonovih Dejvid Filips priziva Srbiji još jedno bombardovanje, i to u naredne dve godine!

Ilustracija (Foto: pixabay.com)

Krvavi scenario za našu zemlju profesor američkog Univerziteta Kolumbija izneo je na nedavno održanoj debati u Evropskom parlamentu, kada je insistirao na tome da se po čuvenom Holbrukovom scenariju iz 1999. Srbija, ako treba i bombama, primora da konačno prizna nezavisnost Kosova, odobri njegov prijem u UN i Unesko.
- Sa Srbijom treba razgovarati na holbrukovski način, robusno i agresivno, blokirati je na sve moguće načine - poručio je Filips, koji je inače glavni lobista da se Vašington i Kondoliza Rajs uključe u pregovore Beograda i Prištine.

Vojni obruč

Pakleni plan Amera treba da bude sproveden u naredne dve godine i realizovaće se u tri faze. Prva podrazumeva potpuno blokiranje pregovora sa EU, sledi uvođenje ekonomskih sankcija i na kraju vojna intervencija NATO, Amerike i EU, odnosno bombardovanje. Na ovaj način će se, prema mišljenju Filipsa, Srbija konačno obezglaviti.
Gotovo identičnu strategiju primenio je 1999. Ričard Holbruk, na kojeg se Filips i poziva. Američki diplomata je, naime, od Slobodana Miloševića tražio da dozvoli da se vojnici NATO rasporede po celoj Srbiji, te da se Albancima omogući referendum i proglašenje nezavisnosti. Kada je Milošević ponudu odbio, Srbija je pod njegovim patronatom bukvalno razorena bombama, od kojih je poginulo 2.500 ljudi, a oko 6.000 je ranjeno.
Politički analitičar Dušan Janjić, koji sa Filipsom sarađuje na Univerzitetu Kolumbija, potvrđuje da Srbiju čekaju paklene dve godine.
- Filips ozbiljno lobira širom sveta za primenu ovog agresivnog plana, pa tako i u EP. Ukoliko Srbija ne bude želela da prizna Kosovo u datom vremenskom periodu, sledi prva opomena u vidu pooštravanja odnosa i ekonomskih sankcija. Zatim će od nas tražiti da vratimo dug EU od 1,6 milijardi evra i naposletku ide zajednička vojna akcija SAD, NATO i EU, koja podrazumeva nasilno razgraničavanje i postavljanje vojnog obruča oko Srbije i između nje i Kosova - objašnjava Janjić.

Sukob kao spas

Da Amerikanci uveliko pripremaju novu agresiju, potvrdio je ugledni američko-nemački stručnjak Vilijam Engdal.
- Zbog najnovijih strateških događaja u svetu i opadanja moći u odnosu na Kinu i Rusiju, SAD je hitno potreban novi oružani sukob - smatra Engdal u jednom od svojih tekstova i navodi da posle propalih pokušaja u Severnoj Koreji, zatim u Kataru i Saudijskoj Arabiji i trenutno u Jerusalimu, Amerika traži novo trusno područje.
Balkan i Srbija se kao stare žrtve tu logično nameću, ocenjuje bivši potpredsednik Vlade Jugoslavije Nikola Šainović, koji je zbog američkih igara na Kosovu završio u Hagu.
- To su glasovi starih jastrebova u američkoj politici, pakuju se u razna intelektualna pakovanja i predstavljaju indirektnu pretnju, a videli smo kako su te njihove pretnje izgledale 1999. Filips, kao i mnogi drugi američki ratnohuškači, zaboravljaju da se svet sada u odnosu na 1999. razlikuje za celog jednog Putina, što je toliko velika razlika i znatno umanjuje te radikalne pretnje Amerikanaca - zaključuje Šainović.

Tri faze udara

pooštravanje odnosa i sankcije
vraćanje dugova od 1,6 milijardi evra
vojna akcija

Pet svetskih žarišta

Američki magazin Nešenel interest nedavno je nabrojao pet mesta u svetu u kojima bi tokom 2018. godine mogao izbiti rat. Prema njihovim predviđanjima, krize koje bi sledeće godine velike sile mogle izazvati su Severna Koreja, Tajvan, Ukrajina, Persijski zaliv i upravo južno krilo NATO, od Turske ka jugoistočnoj Evropi, što je potez koji obuhvata Srbiju.

Dačić pred sankcijama?!

Janjić tvrdi da Amerikanci pripremaju i obračun sa neposlušnim srpskim političarima koji se otvoreno suprotstavljaju njihovim nalozima.
- Pre svega tu mislim na Ivicu Dačića, na čije su izjave američki zvaničnici imali najburnije reakcije. Upravo ih je Dačić najviše nervirao, posebno nakon posete Brajana Hojta Jija, tako da nije isključeno da se uskoro naš šef diplomatije naći na spisku nepodobnih, te da protiv njega budu pokrenute sankcije, upravo kao protiv predsednika RS Milorada Dodika - navodi Janjić.

Ovako je to radio Holbruk

- NATO program bio je ne samo da se okupira Kosovo i Metohija već cela Jugoslavija
- od Miloševića tražili da dozvoli da se vojnici NATO stacioniraju širom Jugoslavije i da se Albancima omogući referendum
- jugoslovenski parlament je predložio da UN snage nadgledaju mirovno rešenje, što su Klinton i Bler ignorisali
- pregovori su se završili tako što je albanska delegacija sporazum potpisala, dok je jugoslovenska odbila
- Klinton je tada rekao: "Ovo je kraj, nema više šta da se čeka"
- nakon toga čekao se samo povod za bombardovanje, što je konačno bila akcija policije 15. januara 1999. u selu Račak, gde se nalazilo uporište OVK
- bombardovanje je zvanično počelo 24. marta i trajalo do 10. juna 1999. Šta su Putin i Vučić poručili iz Kremlja pročitajte OVDE.
Izvor: Srpski Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

NATO bombardovanje Srbije 1999. godine
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA