Najnovije

PRLJAVA IGRA KONGRESA: Amerika usvojila zakon protiv vojne saradnje Srbije i Rusije

Američka osveta na delu! U Vašingtonu je po hitnom postupku usvojen federalni zakon kojim se od Stejt departmenta i ministarstva odbrane traži da Kongresu dostave opširan izveštaj o vojnoj saradnji zemalja zapadnog Balkana (čitaj Srbije) sa Rusijom.

Putin i Vučić (Foto: RIA)

Ova informacija objavljena je samo dan nakon sastanka Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, na kom je, između ostalog, dogovorena i nova isporuka ruskog naoružanja našoj zemlji.
Kako se navodi u ovom zakonu, Kongresu mora da bude dostavljen svaki detalj o vojnim odnosima Rusije i svih zemalja u regionu, međutim, jasno je da se to pre svega odnosi na Srbiju, koja jedina sa Moskvom ima tu vrstu veza. Taj izveštaj biće većim delom javan, ali u zakonu piše i da će svi "osetljivi" delovi biti tajni.

Akcija i reakcija

Osim toga, Kongres će morati da bude upoznat i sa procenom o "obaveštajnoj saradnji država zapadnog Balkana sa Rusijom", kao i o posledicama takve saradnje na interese SAD i NATO, države regiona i države koje se graniče sa zapadnim Balkanom.
U dokumentu se, takođe, opširno govori o programima reakcije na "pretnju Ruske Federacije interesima SAD širom sveta".
Vojni analitičar Miroslav Lazanski kaže da SAD, kada govore o vojnoj saradnji zemalja na Balkanu sa Rusijom, nedvosmisleno misle na Srbiju. Rumunija, Bugarska i Hrvatska su članice NATO, a takođe nema govora ni o saradnji američkih satelita Kosova, BiH i Makedonije sa Moskvom.
- Ovo je još jedan zvaničan pritisak na Srbiju, koji nije tako eksplicitno proglašen za pritisak. Izveštaj su Amerikanci podnosili i prethodnih godina, ali su sad prvi put ovako javno to izneli, što nije nimalo slučajno, naročito odmah nakon posete Vučića Moskvi i sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom - zaključuje Lazanski.

Besni Pas sastavlja izveštaj

Za sastavljanje izveštaja biće zadužen ministar odbrane SAD DŽejms Matis, penzionisani general poznat po nadimku Besni Pas. On slovi za osvedočenog mrzitelja Rusije i Putina, što i ne krije u svojim izveštajima. Takođe, ne krije ni da bi sve sukobe rešavao oružjem.

Moramo da izdržimo

Politički analitičar Dragomir Anđelković napominje da pritisci na Srbiju nisu ništa novo.
- Naoružanje koje je u Srbiju stiglo iz Rusije, a posebno migovi 29 i najava dolaska raketnog sistema S-300, koji će obezbediti naše nebo i sprečiti da bilo ko pokuša da nas napadne, glavni su razlog novog pritiska na Srbiju. To, međutim, ne treba da nas obeshrabri. Neutralnu poziciju moramo da sačuvamo po svaku cenu - zaključuje Anđelković.
Željko Cvijanović, Novi standard
Nema tu mnogo mudrosti, za SAD Rusija i Kina su konfrontirajuće sile, a Srbija im je posebno trn u oku zbog posete Vučića Moskvi. Sasvim sigurno pritisak na nas sprovodiće kroz tajne operacije i obaveštajni rad.

Šta će biti u izveštaju

1. Procena bezbednosne saradnje Srbije i Rusije
2. Lista naoružanja, odbrambenih sistema i vojne tehnologije, vrednih milion ili više dolara, nabavljenih ili kupljenih od Rusije
3. Opis učešća vojnih snaga na treninzima i vežbama sa Rusijom
4. Opis ugovora o saradnji sa Moskvom
5. Procena obaveštajne saradnje sa Rusijom i posledica te saradnje po SAD i NATO
6. Informacija o saradnji Srbije sa SAD i opis učešća i aktivnosti u programima NATO, posebno u Partnerstvu za mir.

Ovo najviše smeta Vašingtonu

Nabavka oružja od Rusa
- dva helikoptera Mi-17
- šest migova 29
- 30 tenkova T72
- 30 borbenih vozila BRDM 2
- najavljene isporuke raketnih sistema BUK i S-300
Najveće zajedničke vojne vežbe ove godine
- BARS 2017.
- Slovensko bratstvo u Belorusiji
- Sloboda 2017. u Batajnici. Ratko Mladić tvrdi da mu haški lekari nešto mute! Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: Srpski Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Sastanak Vučića i Putina u Moskvi
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA