Najnovije

"Da li je pametno da se Srbija osloni na Rusiju u vezi sa Kosovom?"

Povodom izjave predsednika Srbije u Moskvi da želi učešće Rusije u pregovorima s Kosovom ako se uključe SAD, oglasio se stručnjak za Balkan Danijel Server.

Danijel Server (Foto: Jutjub)

On kaže da, ako Srbija stigne do završne faze pregovora sa EU bez normalizacije odnosa sa Kosovom, neće dobiti ništa zauzvrat.
Server navodi da normalizacija podrazumeva dva ključna koraka - prijem Kosova u UN i razmenu diplomata na nivou ambasadora, prenosi Glas Amerike.
"Kada bi Srbija trebalo da normalizuje odnose sa Kosovom? Pristup Beograda je da to odloži do neposredno pre ulaska u EU. To je ozbiljna greška", smatra Server. 
On, takođe, ocenjuje da Moskva na razgovorima između Prištine i Beograda neće pomoći. 
"Na kraju krajeva, Rusija je priznala nezavisnost otcepljenih pokrajina Gruzije i Moldavije, dok je anektirala Krim i pruža podršku separatistima u Ukrajini. Ostaje pitanje da li je pametno da se Srbija osloni na Rusiju da potvrdi suverenitet Beograda nad Kosovom?", kaže Server. 
On dodaje da su u završnoj fazi pregovora, sve poluge u rukama EU. 
"Pitajte samo Sloveniju i Hrvatsku, koje su morale da čine ustupke po važnim pitanjima u završnoj fazi svojih pristupnih pregovora, dodao je Server. 
"Budimo jasni: Srbija je slobodna da izabere svoje saveznike ili nesvrstanost, baš kao svaka druga suverena država. Ali, zaista ne može da sedi na dve stolice. Usklađivanje svoje spoljne politike sa EU je deo procesa kvalifikacija za pristupanje. Dok Brisel može da bude ambivalentan o tome u bliskoj budućnosti, glasovi za ulazak jednostavno neće biti tu kada dođe vreme, osim ako Srbija ispuni sve kriterijume za članstvo", naveo je on. 
Prema njegovim rečima, to znači da bi za Srbiju bilo pametnije da se odluči za stolicu EU što pre. 
"Šta može dobiti? Ne znam, ali niko neće znati pre nego što se pokuša", navodi Server. 
On kaže da se to odnosi ne samo na usklađivanje svoje politike prema Rusiji sa sankcijama Evropske unije, kao i druge odluke Unije prema Rusiji, već i prihvatanje "suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Kosovo i normalizaciju odnosa između dve države". 
"Dvadeset tri od 28 članica EU priznale su Kosovo. Sumnjam da je iko od tih 23 spreman da prihvati Srbiju kao članicu EU ukoliko ne bude normalizovala odnose sa svojom nekadašnjom pokrajinom", rekao je Server.
Pročitajte OVDE sve o tome zašto pod pritiskom zapadnih ambasadora vlast u Srbiji hapsi anti-NATO aktiviste?
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Kažiprst: Gost Danijel Server
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA