Najnovije

Zašto analitičari kažu da je Srbija racionalno glasala o Jerusalimu u UN?

Glasanje o rezoluciji UN kojom se američko priznavanje Jerusalima kao prestonice Izraela proglašava ništavnim duboko je podelilo svetsku političku scenu. Sa jedne strane praktično usamljene ostale su SAD, dok je sa druge 128 zemalja među kojima je i Srbija.

UN (Foto: Pixabay.com)

I pored američkog upozorenja da će pratiti ko kako glasa, većina zemalja u skupštini Ujedinjenih nacija podržala je rezoluciji kojom se odbacuje odluka Donalda Trampa. Dok su pojedine zemlje regiona, poput Bosne i Hercegovine i Hvatske bile uzdržane, Srbije je uz Rusiju, Kinu, Veliku Britaniju, Nemačku, Francusku, glasala za.
U Ministarstvu spoljnih poslova nije dobijen odgovor na osnovu čega je Srbija odlučila da glasa za usvajanje ove rezulocije, kao i da li će to uticati na odnose sa Sjedinjenim Državama. Ministar Ivica Dačić danas nije odgovarao na pozive niti SMS poruke.
Karijerni diplomata Zoran Milivojević smatra da je Srbija racionalno postupila što se u vezi sa ovim pitanjem priključila stavu većine.
“Drugi motiv Srbije je bio je da ima aktivan odnos - dakle ne da se uzdrži nego da ima aktivnan odnos i da time pošalje poruku i svojim nekim budućim partnerima. Kada to kažem, u prvom redu imam činjenicu da su glavne države članice EU i stalne članice Saveta bezbednosti glasale za rezoluciju. Dakle, to je poruka da Srbija sebe želi da vidi u istom klubu”, ocenjuje Milivojević.
Spoljnopolitički komentator Boško Jakšić ipak smatra da glasanje Srbije može da utiče na odnose sa Sjedinjenim Državama.
“Ukoliko Amerika ostvari svoju pretnju i ukine finansijsku podršku ogromnom broju zemalja, onda i Srbija može da se nađe u toj grupi i to bi imalo neke efekte, ne posebno velike”, smatra on.
Jakšić, međutim, ističe da je politička šteta na relaciji Beograd - Vašington ozbiljnija.
“Ali ovo je ređa prilika kada mislim da krivac nije u Beogradu, nego u Vašigtonu (…) Bilo je mnogo pametnije biti uzdržan o rezoluciji o Ukrajini”, poručuje on.
Rezolucija koju Jakšić pominje usvojena je u utorak u Ujedinjenim nacijama. NJom se osuđuju kršenja ljudskih prava na Krimu i Rusija identifikuje kao okupaciona sila. Dokument je podržala većina evropskih država i Amerika, dok je Srbija uz Rusiju, Kinu, Indiju, bila protiv.
Pročitajte OVDE zašto američki stručnjak za Balkan savetuje Srbiji da se okane Rusije u vezi sa Kosovom?
Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Prof dr Miroljub Jevtić - Profesor fakulteta političkih nauka u Beogradu o Trampovom priznavanju Jerusalima za glavni grad Izraela kaže...
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA